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日本語AIでPubMedを検索

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Eur J Oral Sci.1997 Aug;105(4):287-93.

口臭:病因、評価、管理

Breath odor: etiopathogenesis, assessment and management.

PMID: 9298358

抄録

口腔悪臭は重大な社会的障害であり、通常は局所的な原因、特に口腔細菌叢に起因する。悪臭は舌叢または歯周叢から生じることがあり、グラム陰性嫌気性菌が食べかすなどの腐敗から硫黄化合物を放出する主な生物である。揮発性硫黄化合物、カダベリン、その他の物質が悪臭の原因の多くを占めているようである。口腔悪臭の症例によっては、全身疾患が背景にあることもある。悪臭の客観的評価は、人間の嗅覚(有機嗅覚法)によって行うのが最善であるが、より定量的な測定法が開発されつつある。

Oral malodor is a significant social disability which usually has a local cause, particularly arising from the oral flora. Malodor may arise from the lingual or periodontal flora, gram-negative anaerobes being the main organisms capable of releasing sulphur compounds from the putrefaction of debris and other material. Volatile sulphur compounds, cadaverine and other substances appear responsible for much of the malodor. Systemic disease may underlie some cases of oral malodor. The objective assessment of malodor is still best performed by the human sense of smell (organoleptic method) but more quantifiable measures are being developed.