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Eur J Cancer Prev.2024 Jan;

トリプトファン摂取と膵がん:症例対照研究からの知見

Tryptophan intake and pancreatic cancer: findings from a case-control study.

PMID: 38215023

抄録

背景:

膵癌は世界的に癌関連死の主要な原因である。トリプトファンは、タンパク質の構成成分として細胞の成長と維持に重要な役割を果たすとともに、環境や食事の合図に対する生体の反応を調整する。動物モデル研究では、化学療法や免疫チェックポイント阻害剤を投与された患者において、食事性トリプトファンが治療反応を改善することが示された。トリプトファン摂取と膵癌リスクとの関連を評価したデータは限られている。我々は、ベトナムにおける症例対照研究においてこの関連を評価することを目的とした。

BACKGROUND: Pancreatic cancer is a leading cause of cancer-related death worldwide. Tryptophan plays a vital role in cell growth and maintenance as a building block of protein and coordination of organismal responses to environmental and dietary cues. Animal model study showed that dietary tryptophan improved treatment response in those who received chemotherapy or immune checkpoint inhibitors. Limited data are available assessing the association between tryptophan intake and risk of pancreatic cancer. We aimed to evaluate this association in a case-control study in Vietnam.

方法:

3759人のがん症例と2995人の対照被験者(うち37人は膵がん症例)を含む症例対照研究のデータを解析した。トリプトファン摂取量は食物摂取頻度調査票から算出した。無条件ロジスティック回帰を用いて、異なるトリプトファン摂取レベルと膵がんリスクとのオッズ比(OR)および95%信頼区間(CI)を算出した。

METHODS: We analyzed data from a case-control study, including 3759 cancer cases and 2995 control subjects of whom 37 with pancreatic cancer cases. Tryptophan intake was derived from food frequency questionnaire. Unconditional logistic regression was used to calculate odds ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CIs) for different levels of tryptophan intake with pancreatic cancer risk.

結果:

全体として、トリプトファン摂取量は用量依存的に膵がんリスクと逆相関していた。膵癌のORおよび95%CIは、tertile 1(最も摂取量が少ない)と比較して、連続尺度で0.51(0.29-0.92)、tertile 2で0.27(0.10-0.73)、tertile 3で0.34(0.11-1.06)であった(Ptrend = 0.02)。層別解析では、この逆相関パターンはBMIが23kg/m2未満で飲酒歴のある人にみられた。

RESULTS: Overall, tryptophan intake was inversely associated with pancreatic cancer risk in a dose-dependent manner. The ORs and 95% CIs of pancreatic cancer were 0.51 (0.29-0.92) for continuous scale, 0.27 (0.10-0.73) for tertile 2 and 0.34 (0.11-1.06) for tertile 3, compared with tertile 1 (the lowest intake) (Ptrend = 0.02). In stratified analysis, this inverse association pattern was present among those with BMI < 23 kg/m2 and ever drinkers.

結論:

トリプトファンの摂取量が多い食事は、ベトナム人集団における膵臓がんの発生率の低下と有意に関連していた。これらのことから、食生活の改善が膵がん発症の一次予防に有効な戦略である可能性が示唆される。

CONCLUSION: A diet with a higher intake of tryptophan was significantly associated with a lower incidence of pancreatic cancer among Vietnamese population. These suggest that dietary modification may be an effective strategy for primary prevention of pancreatic cancer development.