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Nutrients.2024 Jan;16(1).

果糖、ブドウ糖、高果糖コーンシロップ、ショ糖、アスパルテームで甘味をつけた飲料の摂取が若年成人におけるOGTT由来のインスリン感受性指標に及ぼす影響

Effects of Consuming Beverages Sweetened with Fructose, Glucose, High-Fructose Corn Syrup, Sucrose, or Aspartame on OGTT-Derived Indices of Insulin Sensitivity in Young Adults.

PMID: 38201980

抄録

(1)背景糖の過剰摂取がインスリン感受性に及ぼす影響に関する臨床結果は、おそらく糖の種類や評価するインスリン感受性指数(ISI)の違いにより、相反するものとなっている。そこで、経口ブドウ糖負荷試験(OGTT)から得られたインスリン感受性指数に対する4種類の糖の摂取の影響を比較した。 2)方法若年成人に果糖、ブドウ糖、高フルクトースコーンシロップ(HFCS)、ショ糖、アスパルテーム加糖飲料(SB)を2週間摂取させた。参加者は介入前と介入終了時にOGTTを受けた。空腹時グルコースとインスリン、恒常性モデル評価-インスリン抵抗性(HOMA-IR)、グルコースとインスリンの曲線下面積、代用肝インスリン抵抗性指数、松田ISI、予測M ISI、Stumvoll Indexが評価された。(1)5つのSBの効果、(2)すべてのSBにおけるフルクトースとグルコースの割合の効果、(3)結果:フルクトース-SBおよび混合糖中のフルクトース成分は肝インスリン感受性を評価するアウトカムに負の影響を及ぼしたが、グルコースは影響を及ぼさなかった。(4)結論:肝インスリン感受性を評価するアウトカムはフルクトースによってマイナスの影響を受け、筋インスリン感受性を評価するアウトカムはグルコースによってよりマイナスの影響を受けたため、糖質SBの摂取がインスリン感受性に及ぼす影響は糖質の種類やISI指数によって異なった。

(1) Background: Clinical results on the effects of excess sugar consumption on insulin sensitivity are conflicting, possibly due to differences in sugar type and the insulin sensitivity index (ISI) assessed. Therefore, we compared the effects of consuming four different sugars on insulin sensitivity indices derived from oral glucose tolerance tests (OGTT). (2) Methods: Young adults consumed fructose-, glucose-, high-fructose corn syrup (HFCS)-, sucrose-, or aspartame-sweetened beverages (SB) for 2 weeks. Participants underwent OGTT before and at the end of the intervention. Fasting glucose and insulin, Homeostatic Model Assessment-Insulin Resistance (HOMA-IR), glucose and insulin area under the curve, Surrogate Hepatic Insulin Resistance Index, Matsuda ISI, Predicted M ISI, and Stumvoll Index were assessed. Outcomes were analyzed to determine: (1) effects of the five SB; (2) effects of the proportions of fructose and glucose in all SB. (3) Results: Fructose-SB and the fructose component in mixed sugars negatively affected outcomes that assess hepatic insulin sensitivity, while glucose did not. The effects of glucose-SB and the glucose component in mixed sugar on muscle insulin sensitivity were more negative than those of fructose. (4) Conclusion: the effects of consuming sugar-SB on insulin sensitivity varied depending on type of sugar and ISI index because outcomes assessing hepatic insulin sensitivity were negatively affected by fructose, and outcomes assessing muscle insulin sensitivity were more negatively affected by glucose.