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Drug Dev Ind Pharm.2024 Feb;50(2):102-111.

超臨界流体技術を用いたアジスロマイシン二水和物の無溶媒苦味マスキング法

Solvent-free method for masking the bitter taste of azithromycin dihydrate using supercritical fluid technology.

PMID: 38180038

抄録

ー導入とー目的:

経口投与される広域スペクトル抗生物質アジスロマイシンの不快な極めて苦い味は、特に小児科において患者のコンプライアンスを低下させる。この問題は、カチオン性ポリマーであるオイドラギットEPOのように、唾液pH(6.8~7.4)で不溶性のポリマーを用いて味蕾との薬物相互作用を減少させることで克服できる。超臨界流体技術は、有機溶媒を安全な超臨界COに置き換える医薬製剤のグリーン合成法である。本研究では、超臨界流体法とpH感受性のオイドラギットEPOポリマーを用いて、アジスロマイシンの苦味をマスキングすることを目的とした。

INTRODUCTION AND PURPOSE: The unpleasant extremely bitter taste of the orally administered broad-spectrum antibiotic azithromycin decreases patient compliance, especially in pediatrics. This issue can be overcome by decreasing drug interaction with the tasting buds using insoluble polymers at salivary pH (6.8 - 7.4), like the cationic polymer Eudragit EPO. Supercritical fluid technology is a green synthesis method for preparing pharmaceutical preparations that replace organic solvents with safe supercritical CO. This study aimed to mask the bitter taste of azithromycin using the supercritical fluid method and a pH-sensitive Eudragit EPO polymer.

方法:

ポリマーを超臨界二酸化炭素(CO)流体で処理し、有機溶媒や香料を使用せずに味をマスキングした剤形を調製する発泡プロセス(TEST)を検討した。

METHODS: A foaming process was investigated for preparing a formulation (TEST), which comprises treating the polymer with supercritical carbon dioxide (CO) fluid to prepare a taste-masked dosage form without employing organic solvents or flavors.

40℃、10MPaで2時間の超臨界処理を行うことにより、アジスロマイシンを分散させた無溶媒のポリマーフォームを製造することができた。計算上の見かけの体積変化率は平均62.5±5.9%、平均孔径は34.879Åであった。製剤化したサンプルは、結晶性を保ちながら模擬唾液中で低薬物放出を示した。さらに、健常人を対象とした臨床試験では、本製剤がアジスロマイシンの苦味をうまくマスキングしていることが示された。

RESULTS: The use of the supercritical technique at 40 °C and 10 MPa for 2 h allowed the manufacturing of solvent-free polymeric foam with azithromycin dispersions; the average calculated percentage of apparent volume change was 62.5 ± 5.9% with an average pore diameter of 34.879 Å. The formulated sample showed low drug release in simulated salivary fluid while keeping its crystalline nature. Moreover, clinical studies on healthy subjects showed that the formula successfully masked azithromycin's bitter taste.

結論:

全体として、超臨界流体技術の発泡法が苦味成分の苦味をマスキングする上で有望であることが本明細書で示された。

CONCLUSIONS: Overall, it has been shown herein that the supercritical fluid technology foaming method is promising in masking the bitter taste of bitter ingredients.