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Ann Surg.2023 Oct;

頭頸部がんまたは消化器がんの手術を受ける患者の術後転帰に対する周術期免疫栄養の影響:ランダム化比較試験の系統的レビューおよびメタアナリシス

Impact of Perioperative Immunonutrition on Postoperative Outcomes for Patients Undergoing Head and Neck or Gastrointestinal Cancer Surgeries: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials.

PMID: 37882375

抄録

目的:

頭頸部がんまたは消化管(GI)がんの待機的手術を受ける栄養不良の成人患者において、周術期の免疫栄養が有効であるかどうかを明らかにすること。

OBJECTIVE: To clarify whether perioperative immunonutrition is effective in adult patients with or without malnutrition undergoing elective surgery for head and neck or gastrointestinal (GI) cancers.

背景:

がん患者の術後合併症は臨床転帰を損なう可能性があるため、回避することが重要である。頭頸部がんまたは消化管がんの手術を受ける栄養不良の有無にかかわらず、周術期の免疫栄養の有効性に関するコンセンサスは得られていない。

BACKGROUND: It is important to avoid postoperative complications in patients with cancer as they can compromise clinical outcomes. There is no consensus on the efficacy of perioperative immunonutrition in patients with or without malnutrition undergoing head and neck or GI cancer surgery.

方法:

免疫栄養および頭頸部がんまたは消化器がんに関する検索用語を用いて、1981~2022年にMEDLINE(PubMed)、MEDLINE(OVID)、EMBASE、Cochrane Central Register of Controlled Trials、Web of Science Core Selection、およびEmcareを検索した。ランダム化比較試験を対象とした。介入は、周術期におけるアルギニン、n-3系オメガ脂肪酸、またはグルタミンを含む免疫栄養療法と定義した。対照は標準栄養療法と定義した。主要アウトカムは、術後30日以内に発生したClavien-Dindo分類グレードII以上のイベントと定義された術後合併症および感染性合併症の合計であった。

METHODS: We searched MEDLINE (PubMed), MEDLINE (OVID), EMBASE, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science Core Selection, and Emcare from 1981-2022 using search terms related to immunonutrition and head and neck or GI cancer. We included randomized controlled trials. Intervention was defined as immunonutritional therapy including arginine, n-3 omega fatty acids, or glutamine during the perioperative period. The control was defined as standard nutritional therapy. The primary outcomes were total postoperative and infectious complications, defined as events with a Clavien-Dindo classification grade ≥ II that occurred within 30 days after surgery.

結果:

48件の研究による4825人の患者のうち、19人が上部消化管がん、9人が下部消化管がん、8人が混合がんであり、12人が頭頸部がんであった。免疫栄養療法は標準栄養療法と比較して、術後合併症(相対リスク比:0.78;95%信頼区間:0.66、0.93;証拠の確実性:高)および感染性合併症(相対リスク比:0.71;95%信頼区間:0.61、0.82;証拠の確実性:高)を減少させた。

RESULTS: Of the 4825 patients from 48 included studies, 19 had upper GI cancer, nine lower, and eight mixed, while 12 had head and neck cancers. Immunonutrition reduced the total postoperative complications (relative risk ratio:0.78; 95% confidence interval:0.66, 0.93; certainty of evidence: high) and infectious complications (relative risk ratio:0.71; 95% confidence interval:0.61, 0.82; certainty of evidence: high) compared with standard nutritional therapy.

結論:

頭頸部および消化管がん患者における周術期免疫栄養による栄養介入は、総術後合併症および感染性合併症を有意に減少させた。

CONCLUSIONS: Nutritional intervention with perioperative immunonutrition in patients with head and neck and gastrointestinal cancers significantly reduced total postoperative complications and infectious complications.