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Front Nutr.2023;10:1239911.

放射線療法および化学療法に伴う嚥下障害を伴う舌根部癌に対する経口食管理:症例報告

Oral diet management for carcinoma at the base of tongue with radiotherapy and chemotherapy associated dysphagia: a case report.

PMID: 37867490

抄録

はじめに:

舌がんは頭頸部によくみられる悪性腫瘍のひとつであり、咀嚼、嚥下、その他の摂食活動に直接影響を及ぼす。本論文では、エビデンスに基づいたガイドラインおよび臨床管理に基づいて、放射線療法および化学療法を受けている間に嚥下障害および摂食逆流を来した舌がん患者の栄養管理の経験を紹介する。

INTRODUCTION: Tongue cancer is one of the common malignancy of the head and neck, and directly impacts chewing, swallowing, and other eating activities. Based on the evidence-based guidelines and clinical management, this paper presents nutrition management experience of a patient with tongue cancer who had a dysphagia and feeding reflux while undergoing radiotherapy and chemotherapy.

方法:

患者の病歴に基づいて栄養リスクスクリーニングおよび包括的栄養評価を実施し、非経口栄養の臨床薬学的コンセンサスおよび放射線療法中の腫瘍患者の栄養治療ガイドラインの指導のもと、個別化栄養プログラムを作成した。経口栄養の管理については、患者の嚥下機能を評価して経口栄養を管理した。患者の食事の硬さを改善するために増粘パウダーを使用し、患者の経口栄養を成功裏に達成した。

METHODS: Nutritional risk screening and comprehensive nutritional assessment were performed based on the patient's medical history, and personalized nutritional programs were developed under the guidance of the clinical pharmaceutical consensus of parenteral nutrition and nutritional treatment guidelines for patients with tumors during radiotherapy. For the management of oral feeding, the patient's swallowing function was evaluated to manage oral feeding. Thickening powders were used to improve the consistency of the patient's food, which successfully achieved oral feeding of the patient.

結果:

患者は最終的に1日5食を経口摂取し、工業化された栄養補助食品を用いてエネルギー必要量を満たし、食間にホモジナイズされた食品が加えられた。経腸栄養によって供給されるエネルギーは約60~75%に達する。退院時、患者の体重およびアルブミン値は有意に増加していた。

RESULTS: The patient finally ate five meals a day by mouth, and energy requirements were met using industrialized nutritional supplements, and homogenized food was added in between the meals. The energy provided by enteral nutrition can reached approximately 60-75%. The patient's weight and albumin levels had increased significantly at the time of discharge.

考察:

嚥下障害患者の栄養管理は、患者の生活の質(QOL)および栄養状態を効果的に改善するために、臨床医、看護師、栄養士、および家族が共同で行うべきである。十分な栄養供給を確保するために、適切な嚥下訓練は咀嚼機能の低下を遅らせ、そのような患者の食事経験を改善する可能性がある。

DISCUSSION: The nutritional management of patients with dysphagia should be jointly managed by clinicians, nurses, nutritionists, and family members to effectively improve the quality of life (QOL) and nutritional status of patients. To ensure adequate nutritional supply, appropriate swallowing training may delay the deterioration of the chewing function and improve the eating experience of such patients.