あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Support Care Cancer.2023 Oct;31(12):627.

頭頸部がん患者における口腔体性感覚の変化と唾液機能障害

Oral somatosensory alterations and salivary dysfunction in head and neck cancer patients.

PMID: 37828382

抄録

目的:

頭頸部がん(HNC)患者は、感覚変化や唾液機能障害を介する摂食障害により、栄養不良のリスクが高い。臨床研究では、主に味覚と嗅覚の変化に焦点が当てられているが、口腔体性感覚の変化についてはほとんど研究されていない。本研究では、HNC患者の口腔体性感覚(触覚、感触、化学的感覚、温熱)反応と唾液機能を健常対照群と比較検討することを目的とした。

PURPOSE: Patients with head and neck cancer (HNC) are at high risk of malnutrition due to eating difficulties partly mediated by sensory alterations and salivary dysfunction. Clinical studies have mostly focused on taste and smell alterations, while changes in oral somatosensory perception are largely understudied. The study aimed to investigate oral somatosensory (tactile, texture, chemesthetic, and thermal) responses and salivary functions of HNC patients in comparison to healthy controls.

方法:

HNC患者(n=30)および年齢・性別をマッチさせた対照被験者(n=30)を対象に、心理物理学的検査を用いた横断的研究を行った。検査には、点圧触覚感受性、口全体化学的刺激、食感弁別、温度弁別が含まれた。また、水分補給、唾液の粘稠度、pH、量、緩衝能などの唾液機能も評価した。

METHODS: A cross-sectional study was conducted using psychophysical tests in HNC patients (n = 30) and in age- and gender-matched control subjects (n = 30). The tests included measurements of point-pressure tactile sensitivity, whole-mouth chemesthetic stimulation, food texture discrimination, and temperature discrimination. Salivary functions, including hydration, saliva consistency, pH, volume, and buffering capacity, were also evaluated.

結果:

HNC患者は、化学物質感受性(中濃度および高濃度、p<0.05)、温熱感受性(p=0.038)、唾液機能(p=0.001)が有意に低かった。患者群では触覚感受性が低いことが示唆された(p=0.101)。患者はまた、食物の粗さ(p=0.003)と硬さ(p=0.025)の違いに対する感受性も低かった。

RESULTS: HNC patients demonstrated significantly lower chemesthetic sensitivity (for medium and high concentrations, p < 0.05), thermal sensitivity (p = 0.038), and salivary functions (p = 0.001). There were indications of lower tactile sensitivity in the patient group (p = 0.101). Patients were also less sensitive to differences in food roughness (p = 0.003) and firmness (p = 0.025).

結論:

本研究は、HNC患者における感覚の変化が味覚と嗅覚にとどまらないという証拠を提供した。唾液分泌機能の低下と関連して、体性感覚反応が低いことが示された。口腔体性感覚の変化と唾液機能障害は、結果としてHNC患者の摂食経験に影響を与える可能性がある。従って、この患者群に対する食物調整に関する更なる研究が必要であると思われる。

CONCLUSION: This study provided evidence that sensory alterations in HNC patients extend beyond their taste and smell. The measurements demonstrated lower somatosensory responses, in part associated with their reduced salivary function. Oral somatosensory alterations and salivary dysfunction may consequently impart the eating experience of HNC patients. Thus, further investigations on food adjustments for this patient group seem warranted.