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J Dent Res.2023 Oct;102(11):1191-1198.

COVID-19関連味覚障害の病態と治療法

The Pathogenesis of COVID-19-Related Taste Disorder and Treatments.

PMID: 37729625

抄録

主に急性呼吸窮迫症候群として現れるCOVID-19は、2019年以降、世界中で数百万人を苦しめている。味覚障害は、COVID-19感染の一般的な初期段階の症状であり、数週間あるいは場合によっては永久的に患者に負担をかける。主観的で複雑なため、味覚障害のメカニズムはあまり研究されていない。これまでの研究で、COVID-19の侵入受容体が味蕾で高発現し、それによって殺細胞作用が強まることが報告されている。味覚受容体細胞は炎症に対して脆弱であり、COVID-19が誘発するサイトカインストームが味覚機能に二次的なダメージを与える。インターフェロンや様々な炎症性サイトカインは細胞のアポトーシスを誘発し、味蕾幹細胞の再生を妨げる。この免疫反応は、局所的なレニン-アンジオテンシン系(RAS)系のアンバランスによって引き起こされるアンジオテンシンII(Ang II)の蓄積によってさらに増強される。さらに、重症急性呼吸器症候群コロナウイルス2型(SARS-CoV-2)は神経向性で、嗅球から脳に侵入し、神経系に影響を及ぼす。宿主の亜鉛欠乏、遺伝的感受性、シアル酸、いくつかの神経伝達物質などの他の要因もまた、発症過程に寄与している。いくつかの医学的介入は有効性を示しているが、感染後の味覚障害の治療戦略はごくわずかしか存在しない。幹細胞を用いた味覚再生は、長期にわたる味覚障害に有望である。臨床研究によって、幹細胞は免疫調節を通じて長期にわたるCOVID-19を治療できることが実証されている。味覚障害では、外因性の上皮由来および神経由来因子によって味蕾幹細胞の分化を刺激し、味蕾を再生させることができる。舌オルガノイドもまた、機能的な味蕾として出現しつつあり、味覚再生の研究に新たな知見を提供している。本総説では、COVID-19に関連した味覚異常の病態に関する現在の証拠を提示し、現在利用可能な治療法を要約し、味覚再生治療の将来の方向性を示唆する。

COVID-19, mainly manifested as acute respiratory distress syndrome, has afflicted millions of people worldwide since 2019. Taste dysfunction is a common early-stage symptom of COVID-19 infection that burdens patients for weeks or even permanently in some cases. Owing to its subjectivity and complexity, the mechanism of taste disorder is poorly studied. Previous studies have reported that the COVID-19 entry receptors are highly expressed in taste buds, thereby intensifying the cytocidal effect. Taste receptor cells are vulnerable to inflammation, and the COVID-19-induced cytokine storm causes secondary damage to taste function. Interferon and various proinflammatory cytokines can trigger cell apoptosis and disrupt the renewal of taste bud stem cells. This immune response can be further enhanced by the accumulation of Angiotensin II (Ang II) caused by an unbalanced local renin-angiotensin system (RAS) system. In addition, severe acute respiratory syndrome coronavirus type 2 (SARS-CoV-2) is neurotropic and can invade the brain through the olfactory bulb, affecting the nervous system. Other factors, such as host zinc deficiency, genetic susceptibility, sialic acid, and some neurotransmitters, also contribute to the pathogenesis process. Although several medical interventions have displayed effectiveness, only a few strategies exist for the treatment of postinfectious dysgeusia. Stem cell-based taste regeneration offers promise for long-term taste disorders. Clinical studies have demonstrated that stem cells can treat long COVID-19 through immune regulation. In dysgeusia, the differentiation of taste bud stem cells can be stimulated through exogenous epithelial-derived and neural-derived factors to regenerate taste buds. Tongue organoids are also emerging as functional taste buds, offering new insights into the study of taste regeneration. This review presents the current evidence of the pathogenesis of COVID-19-related dysgeusia, summarizes currently available treatments, and suggests future directions of taste regeneration therapy.