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Appetite.2023 Sep;:107041.

子どもと家族のための仮想調理・栄養プログラムの相対的影響

Relative impacts of a virtual cooking and nutrition program for children and families.

PMID: 37709149

抄録

超加工食品の消費を増加させている多くの要因の中で、調理技術の社会的低下は、子どもや青少年が健康的な食事パターンを達成する上での障壁となっている。本研究では、健康的な調理プログラムの有効性、地理的範囲、およびプログラムの形式(子どもだけの対面形式と家族ベースのバーチャル形式)が結果に影響を及ぼすかどうかを評価した。本研究は、青少年(8~18歳)の事前事後調査、ペアのt検定、傾向スコアマッチング、ホットスポット分析を用いた準実験的比較研究である。子どもたちは、2つの健康的な料理プログラムのいずれかに参加した:[ユース・クッキング・クラス(YCC)]は対面式、[ファミリー・クッキング・クラス(FCC)]はバーチャル式である。YCCはファーマーズマーケットの業務用キッチン内で進行され、FCCは各家庭でバーチャルに行われた。YCCに参加できる青少年は、8歳から18歳で、英語を話し、過去に参加したことがない者である。家族は、8歳から18歳の子どもがいて、英語を話し、YCCまたはFCCに参加したことがない場合に、FCCに参加する資格があった。合計246人の子どもたち(YCC152人、FCC94人)が評価を完了した。FCC参加者は、調理自己効力感(p<0.001)、野菜の摂取量(p=0.04)、健康関連QOL(HRQoL;p=0.01)、身体機能(p<0.001)の改善を報告した。地理的到達度、料理に対する自己効力感、料理に対する態度、HRQoL終了スコアは、バーチャルプログラムと対面プログラム間で差はなかった。しかし、仮想プログラム参加者は、対面プログラム参加者よりも全粒穀物の摂取量(p=0.02)および総果物摂取量(p=0.02)が多かった。プログラムの形式によるアウトカムの違いには、家族ベースのバーチャルプログラムに参加した青少年における顕著な食事の改善が含まれた。

Among the many factors contributing to increased consumption of ultraprocessed foods, a societal decline in cooking skills is a barrier to achieving healthy dietary patterns among children and adolescents. The current study assessed the effectiveness of a healthy cooking program, its geographic reach, and whether program format (child only, in-person format vs. family-based, virtual format) influenced outcomes. This was a quasi-experimental comparison study using youths' (8-18 years old) pre-post surveys, paired t-tests, propensity score matching, and hot spot analysis. Children participated in one of two healthy cooking programs: [Youth Cooking Class (YCC)] in-person or [Family Cooking Class (FCC)] virtual. YCC was facilitated inside a farmers' market commercial kitchen, whereas FCC took place virtually, in families' homes. Youth were eligible to participate in YCC if they were age 8-18 years, spoke English, and had not participated in a prior session. Families were eligible to participate in FCC if they had a child(ren) age 8-18 years, spoke English, and had not participated in a prior session of YCC or FCC. A total of 246 children (152 YCC; 94 FCC) completed assessments. FCC participants reported improved cooking self-efficacy (p < 0.001), intake of vegetables (p = 0.04), health-related quality of life (HRQoL; p = 0.01), and physical functioning (p < 0.001). Geographic reach, cooking self-efficacy, attitude towards cooking, and HRQoL exit scores did not differ between virtual or in-person programs. However, virtual program participants reported higher intake of whole grains (p = 0.02) and total fruits (p = 0.02) than in-person participants. Differences in outcomes based on program format included notable dietary improvements among youth who participated in the family-based virtual program.