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Int J Older People Nurs.2023 Aug;:e12566.

嚥下障害のある高齢者介護施設入居者の食事の経験:質的記述研究

The experience of eating for older nursing home residents with dysphagia: A qualitative descriptive study.

PMID: 37583102

抄録

背景:

嚥下障害を有する高齢者の食事経験を理解することは、嚥下障害を有する高齢者に対する効果的で全体的な代償介入プログラムを開発するために不可欠である。しかし、嚥下障害のある高齢者の食事経験、特にアジア文化圏の個人の食事経験に関する研究は不足している。

BACKGROUND: Understanding the experience of eating for nursing home residents with dysphagia is essential for developing effective and holistic compensatory intervention programmes for older adults with dysphagia. However, there is a lack of studies on the experience of eating for older adults with dysphagia, especially for individuals in Asian cultures.

目的:

本研究は、嚥下障害(dysphagia)を有する高齢ナーシングホーム入居者の食事経験を理解することを目的とした。

OBJECTIVES: This study aimed to understand the experience of eating for older nursing home residents who have difficulty swallowing (dysphagia), which is often a problem for this population.

方法:

この質的記述研究では、台湾中部の施設から嚥下障害のある高齢の老人ホーム入居者を募集した。入所者は選択的サンプリングにより募集した。データは、個別の綿密な半構造化対面面接によって収集した。インタビューは音声録音され、書き起こされたインタビューデータは内容分析により分析された。

METHODS: This qualitative descriptive study recruited older nursing home residents with dysphagia from facilities in central Taiwan. Residents were recruited by purposive sampling. Data were collected through individual in-depth semistructured face-to-face interviews. Interviews were audio-recorded and transcribed interview data were analysed with content analysis.

結果:

平均年齢は78.7歳(標準偏差=8.54歳)、男女比は同等であった。嚥下障害のある特別養護老人ホーム入居者の食事の経験を記述する主な中心テーマは、不規則な咳であり、それはしばしば自然に起こるものであった。3つのサブテーマは、食事と嚥下の調整、NHスタッフからの援助、食事への恐怖であった。

RESULTS: A total of 20 residents participated in the study; the mean age was 78.7 years (standard deviation = 8.54 years); male and female residents were equally represented. The main core theme describing the experience of eating for nursing home residents with dysphagia was irregular coughing, which often occurred spontaneously. Three subthemes described how residents responded: making adjustments to eating and swallowing, receiving assistance from NH staff and fear of eating.

結論:

我々の知見は、嚥下障害を有する介護施設入居者を対象とした臨床ケアのエビデンスに基づく参考となりうる。嚥下障害を管理するための安全な嚥下技術と精神的サポートを提供する支援プログラムが推奨される。

CONCLUSIONS: Our findings can serve as an evidence-based reference for clinical care aimed at nursing home residents with dysphagia. Support programmes that provide safe swallowing skills and emotional support for managing dysphagia are recommended.

実践への示唆:

嚥下障害のある介護施設入居者は、自立支援ケア、嚥下技術の訓練、および精神的サポートに重点を置いた介入を受けるべきである。

IMPLICATIONS FOR PRACTICE: Nursing home residents with dysphagia should receive interventions focussed on self-supporting care, training in swallowing skills and emotional support.