あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Funct Biomater.2023 Jul;14(7).

補修したCAD/CAM修復材料の接着に及ぼす各種飲料の影響

Effect of Various Beverages on Adhesion of Repaired CAD/CAM Restorative Materials.

PMID: 37504875

抄録

(1) 背景本研究の目的は、レジン系コンポジットレジン(RBC)材料で修復した3種類のコンピュータ支援設計-コンピュータ支援製造(CAD/CAM)レジン-セラミックハイブリッド材料の接着強度に及ぼす一般的に飲用されている飲料の影響を明らかにすることである。(2) 材料と方法GC Cerasmart(GC),Lava Ultimate(LU)およびVita Enamic(VE)ブロックから,6 mm×5 mm×2 mmの角柱試験片(N=138)を得た.これらのブロックを研磨した後、熱サイクル(10,000サイクル、5℃~55℃)にかけた。表面処理後、表面粗さの平均値を測定した。すべての表面をRBCで補修した。2回目の熱サイクルを実施。その後、各グループを使用した飲料によって3つのサブグループに分けた:紅茶(t)、コーラ(c)、蒸留水(0)(=15)。試験片はこれらの溶液中で28日間保存され、その後せん断接着強さ(SBS)試験に供された。統計解析は、Bonferroni調整による二元配置分散分析(ANOVA)を用いて行った。(3) 結果:材料の表面粗さは、異なる表面処理(> 0.05)後に有意差を示さなかった。材料間に有意差は認められなかった(> 0.05)。紅茶とコーラは同様のSBS値を示した(> 0.05)。どちらも蒸留水より有意に低かった(それぞれ< 0.001, < 0.001)。(4) 結論飲料の摂取は、CAD/CAMレジン-セラミックハイブリッド材料にRBCで修復した表面の接着強度を低下させる。(5) 臨床的意義損傷したレジンマトリックス歯科修復物をRBCで修復することは、十分な接着強度を得ることにより、時間とコストの点で有利である。頻繁に飲用される飲料は修復されたCAD/CAMレジン・セラミックハイブリッド材料の接着強度を低下させる.

(1) Background: The purpose of this study was to determine the effect of commonly consumed beverages on the bond strength of three different computer-aided design-computer-aided manufacturing (CAD/CAM) resin-ceramic hybrid materials repaired with resin-based composite (RBC) materials. (2) Materials and Methods: Rectangular prism specimens (N = 138) measuring 6 mm × 5 mm × 2 mm were obtained from GC Cerasmart (GC), Lava Ultimate (LU), and Vita Enamic (VE) blocks. These blocks were polished and then subjected to thermal cycling (10,000 cycles, 5 °C to 55 °C). After the surface treatment was applied, the average surface roughness value was measured. All the surfaces were repaired with RBC. Thermal cycling was performed for the second time. Each group was then distributed into three subgroups according to the beverage used: tea (t), cola (c), and distilled water (0) ( = 15). The specimens were stored in these solutions for 28 days and then subjected to the shear bond strength (SBS) test. Statistical analysis was performed using a two-way ANOVA test with Bonferroni adjustment. (3) Results: The surface roughness of the materials presented no significant difference after different surface treatments ( > 0.05). No significant difference was observed among the materials ( > 0.05). Tea and cola presented similar SBS values ( > 0.05). Both were significantly lower than distilled water ( < 0.001, < 0.001, respectively). (4) Conclusions: Consumption of beverages reduces the bond strength in surfaces repaired with RBC to CAD/CAM resin-ceramic hybrid materials. (5) Clinical Significance: Repairing damaged resin matrix dental restorations with RBC is advantageous in terms of time and cost by achieving adequate bond strengths. Frequently consumed beverages reduce the bond strength of repaired CAD/CAM resin-ceramic hybrid materials.