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J Oral Rehabil.2023 Nov;50(11):1229-1238.

歯を失った高齢者において、人工歯の使用はタンパク質の摂取量の増加と関連している

Dental prosthesis use is associated with higher protein intake among older adults with tooth loss.

PMID: 37394871

抄録

背景:

歯の喪失は、高齢者のサルコペニアと虚弱につながるタンパク質摂取量の減少と関連している。

BACKGROUND: Tooth loss is associated with reduced protein intake, which leads to sarcopenia and frailty in older adults.

目的:

歯を喪失した高齢者におけるタンパク質摂取量の減少に対する歯科補綴の保護効果を評価すること。

OBJECTIVE: To evaluate the protective effect of dental prostheses on decreased protein intake in older adults with tooth loss.

方法:

この横断研究は、高齢者を対象とした自己報告式の質問票に基づいて行われた。データは日本老年学的評価研究の岩沼調査から得た。総タンパク質のエネルギー摂取率(%E)をアウトカムとし、歯科補綴物の使用と残存歯数を説明変数とした。可能性のある交絡因子を含めた因果関係媒介分析に基づき、歯科補綴物の使用/不使用を固定することによる歯牙喪失の制御された直接的影響を推定した。

METHODS: This cross-sectional study was based on a self-reported questionnaire targeting older adults. Data were obtained from the Iwanuma Survey of the Japan Gerontological Evaluation Study. We used % energy intake (%E) of total protein as the outcome and the use of dental prostheses and number of remaining teeth as explanatory variables. We estimated the controlled direct effects of tooth loss by fixing the use/non-use of dental prostheses based on a causal mediation analysis, including possible confounders.

結果:

2095人の参加者の平均年齢は81.1歳(1SD=5.1)で、43.9%が男性であった。タンパク質の平均摂取量は総エネルギー摂取量の17.4%E(1SD=3.4)であった。残存歯数20本以上、10~19本、0~9本の参加者の平均蛋白質摂取量は、それぞれ17.7%E、17.2%E/17.4%E、17.0%E/15.4%E(歯科補綴の有無)であった。残存歯数が20本以上の参加者と比較すると、残存歯数が10~19本の参加者(歯科補綴物なし)では、総タンパク質摂取量に有意差はなかった(p>.05)。残存歯が0~9本で歯科補綴物がない人では、総タンパク質摂取量は有意に低かった(-2.31%、p<.001);しかし、歯科補綴物の使用はその関連性を79.4%緩和した(p<.001)。

RESULTS: Among 2095 participants, the mean age was 81.1 years (1SD = 5.1), and 43.9% were men. The average protein intake was 17.4%E (1SD = 3.4) of the total energy intake. Among participants with ≥20, 10-19 and 0-9 remaining teeth, the average protein intake was 17.7%E, 17.2%E/17.4%E and 17.0%E/15.4%E (with/without a dental prosthesis), respectively. Compared to participants with ≥20 remaining teeth, those with 10-19 remaining teeth without a dental prosthesis did not have a significantly different total protein intake (p > .05). Among those with 0-9 remaining teeth without a dental prosthesis, total protein intake was significantly low (-2.31%, p < .001); however, the use of dental prostheses mitigated the association by 79.4% (p < .001).

結論:

この結果は、重度の歯牙喪失を有する高齢者において、補綴治療が蛋白質摂取量の維持に寄与する可能性を示唆している。

CONCLUSION: Our results suggest that prosthodontic treatment could contribute to maintaining protein intake in older adults with severe tooth loss.