あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Monogr Oral Sci.2023;31:78-86.

第5.3章:食生活と歯冠う蝕

Chapter 5.3: Diet and Coronal Caries.

PMID: 37364558

抄録

この章では、現代の集団におけるう蝕の発生と管理におけるその役割を明らかにするために、食事について再考する。また、糖分の合理的な摂取を促進するための対策と、糖分摂取に見られる変化についても言及する。う蝕を誘発する食事は、口腔内細菌叢の不均衡を引き起こし、その結果、歯科バイオフィルムにおいて好酸性細菌および好酸性細菌が優勢となる細菌叢異常症を引き起こす。う蝕を誘発する食事とバランスのとれた食事の両方が、現代の集団におけるう蝕の発生と進行を調節する。う蝕を誘発する食事は特に高リスク群に影響を及ぼすため、避けるべきである。定期的な口腔衛生習慣があり、フッ化物配合歯磨剤またはフッ化物配合歯磨剤とフッ化物添加水との併用に暴露されている集団では、糖分の合理的な摂取はう蝕の発症リスクを低くする。砂糖の合理的な消費を促進するためにいくつかの取り組みが開発されているが、この点に関してはさらなる努力が必要である。砂糖の消費量は高水準で安定しているが、齲蝕有病率の減少を観察した国もある。砂糖の日常的な摂取量を減らすことは、一般的な健康面および口腔の健康面において有益である。したがって、栄養バランスの取れた食生活の中で、糖分の摂取量はできるだけ少なくすべきである。

In this chapter, diet is revisited to shed light on its role in caries development and management in contemporary populations. Measures applied to promote a rational consumption of sugars and changes observed in sugars consumption are also addressed. A cariogenic diet provokes an imbalance in the oral microbiome, resulting in dysbiosis with predominance of acidogenic and aciduric bacteria in the dental biofilm. Both a cariogenic diet and a balanced diet modulate caries development and progression in contemporary populations. A cariogenic diet particularly impacts high-risk groups and should be avoided. A rational consumption of sugars presents a low risk for caries development in populations with regular oral hygiene practices and exposure to fluoride-containing toothpaste or combined exposure to fluoride-containing toothpaste and fluoridated water. Some initiatives have been developed to promote a rational consumption of sugars, but further efforts should be made in this respect. Although the consumption of sugars has remained high and stable, some countries observed a decrease in caries prevalence. A reduction in the daily consumption of sugars provides general and oral health benefits. Therefore, the intake of sugars should be as low as possible in the context of a nutritionally balanced diet.