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Caries Res.2023;57(3):211-219.

乳性飲料栄養補助食品を摂取している高齢者におけるう蝕経験:横断研究

Caries Experience in Elderly People Consuming a Milk-Based Drink Nutritional Supplement: A Cross-Sectional Study.

PMID: 37315548

抄録

栄養補助食品は高齢者の栄養不良に対処するために推奨されている。チリでは、高齢者栄養補助プログラム(スペイン語の頭文字をとってPACAM)により、スクロースを8%含む低脂肪牛乳ベースの飲料が毎月配布されている。本研究の目的は、牛乳ベースの飲料を摂取している高齢者が、サプリメントを摂取していない高齢者と比較して齲蝕経験が高いかどうかを明らかにすることである。チリのマウレ地方で横断研究が行われた。代表サンプルは、(a)PACAM消費者(CS)(n=60)と(b)非消費者(NCS)(n=60)の2群から構成された。参加者は口腔内診査を受け、歯冠(DMFT/DMFS)と根面う蝕(RCI index)の経験を記録した。さらに、PACAMの受容性と摂取習慣に関するアンケートと24時間の食事リコールが行われた。予測因子の影響は、DMFSを二値化した場合は二値ロジスティック回帰を用いて、根面う蝕病変についてはポアソン回帰を用いて算出した。p値<0.05を有意とした。食品摂取パターンには群間差は認められなかった(p >0.05)。CS群では乳製品の摂取量が増加した。DMFSの平均値は、CS群(85.35±39.0)でNCS群(77.28±28.9)と比較して高いことが観察された(p = 0.043)。多変量解析の結果、乳由来製品の非消費者(β=-0.41、p=0.02)は、う蝕に侵された根面を有する可能性が低いことが示された。さらに、CSは非摂取者と比較して高いRCIを示した(β=-0.17、p=0.02)。PACAMの乳性飲料サプリメントの毎日の摂取は、歯冠および歯根のう蝕リスクを増加させるようである。これらの結果から、スクロースを添加した乳性飲料の組成変更は必須であると思われる。

Nutritional supplements have been recommended to cope with malnutrition in elderly persons. In Chile, the Supplementary Nutrition Program for the Elderly (PACAM, for its Spanish acronym) consists in a monthly distribution of a low-fat-milk-based drink that contains 8% sucrose. The aim of this study was to determine whether older persons consuming the milk-based drink have a higher caries experience when compared to those not receiving the supplement. A cross-sectional study was conducted in the Maule Region in Chile. The representative sample comprised two groups: (a) PACAM consumers (CS) (n = 60) and (b) nonconsumers (NCS) (n = 60). Participants received intraoral examination and coronal (DMFT/DMFS) and root caries (RCI index) experience were recorded. Additionally, questionnaires regarding acceptability and consumption habits of PACAM and a 24-h diet recall were applied. The influence of predictors was calculated using binary logistic regression for a dichotomized DMFS and Poisson Regression for root caries lesions. A p value <0.05 was considered significant. No differences were detected in food consumption patterns between study groups (p > 0.05). CS participants had increased dairy product consumption. Higher DMFS mean value was observed in the CS (85.35 ± 39.0) compared with NCS (77.28 ± 28.9) (p = 0.043). The multivariate analysis showed nonconsumers of the milk-based product (β = -0.41, p = 0.02) are less likely to have root surfaces affected by caries. Additionally, CS show higher RCI, compared to nonconsumers (β = -0.17, p = 0.02). Daily consumption of a PACAM's milk-based drink supplement seems to increase coronal and root caries risk. Based on these results, composition modification of milk-based drinks with added sucrose appears mandatory.