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J Med Invest.2023;70(1.2):195-199.

健康な老若男女と障害者の水分バランスの比較

Comparison of water balance among healthy young and old adults and handicapped adults.

PMID: 37164720

抄録

体内の水分バランスは、飲食物の摂取、代謝、排泄によって変化する。本研究では、日本人の健康な若年者と高齢者、障害者を対象に、水分摂取量と水分排泄量の変化を調べる横断研究を行った。水分バランスは、食品および飲料からの水分摂取量、代謝による水分産生量、非腎性水分喪失量(NRWL)、尿量で評価した。健康な成人では、ほとんどのパラメータは加齢とともに変化しなかった。推定総水分摂取量(ml/kg/日)は加齢とともに増加した。健常男性、健常女性、障害成人では、1日の水分摂取量(中央値[四分位範囲])はそれぞれ49.4(41.4-59.9)ml/kg、42.9(38.7-51.8)ml/kg、50.9(43.8-74.0)ml/kgであった。腎臓からの水分喪失は、それぞれ19.2(16.2-29.2)ml/kg、22.0(16.2-26.6)ml/kg、27.5(22.7-47.2)ml/kgであった。NRWLはそれぞれ26.6(18.5-35.2)ml/kg、22.4(16.2-28.8)ml/kg、23.5(19.8-28.5)ml/kgであった。この結果から、健康な成人および障害のある成人の脱水予防には、1日の総水分摂取量が50~55ml/kg以上必要であることが示唆される。J. Med.Invest.70 : 195-199, 2023年2月.

The body's water balance is changed by food and beverage intake, metabolism, and excretion. In this study, we performed a cross-sectional study that investigated the changes of water intake and water output in healthy Japanese young and elderly people and handicapped adults. Water balance was assessed by water intake from foods and beverages, metabolic water production, non-renal water losses (NRWL), and urine volume. Most of the parameters did not change with aging in healthy adults. Estimated total water intake (ml/kg/day) increased with aging. In the healthy men, healthy women, and handicapped adults, daily water intake (median [interquartile range]) accounted for 49.4 (41.4-59.9) ml/kg, 42.9 (38.7-51.8) ml/kg, and 50.9 (43.8-74.0) ml/kg, respectively. Water loss from the kidney accounted for 19.2 (16.2-29.2) ml/kg, 22.0 (16.2-26.6) ml/kg, and 27.5 (22.7-47.2) ml/kg, respectively. NRWL accounted for 26.6 (18.5-35.2) ml/kg, 22.4 (16.2-28.8) ml/kg, and 23.5 (19.8-28.5) ml/kg, respectively. Our findings suggest that a daily total water intake of more than 50-55 ml/kg is required to prevent dehydration in healthy and handicapped adults. J. Med. Invest. 70 : 195-199, February, 2023.