あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Swiss Dent J.2023 Oct;133(133):652-660.

口臭に対する各種トローチの効果:クロスオーバー臨床試験

The effects of various types of lozenges on halitosis: A crossover clinical trial.

PMID: 37097120

抄録

このクロスオーバー臨床試験の目的は、口臭に対する3種類のトローチの有効性を、その組成と表面粗さに基づいて評価することであった。このクロスオーバー臨床試験は、ポテトチップスとソフトチーズの摂取により口臭を誘発した35名の健常人を対象とした。口臭は、有機嗅覚測定法と機器測定法を用いて分析された。リンゴ味(CA、対照)、亜鉛入りリンゴ味(AZ、0.2%未満)、亜鉛入り粗面リンゴ味(AZR、0.2%未満)の3種類のトローチの効果が試験された。最初の測定(ベースライン)の後、測定と測定の間に120秒の時間間隔を空けて、機器測定と官能検査を4回繰り返した。その後、被験者にアンケートを用いて、検査した種類のキャンディーを食べた経験を記述してもらった。口臭の程度は、ベースライン値と比較して、3種類のキャンディーを使用した後に統計的に有意な減少が観察された(p < 0.001)。さらに、すべてのロゼンジについて、機器的測定値と官能的測定値の間に有意な相関が観察された(p < 0.001)。AZとAZRのいずれも、器械的測定値の減少に関して、CAと比較して有意な差を示さなかった。さらに、口臭が爽やかであるという主観的な感覚は、器械的手法で得られた値とは関係がなかった。これらの所見から、トローチはその種類にかかわらず、人為的に誘発された口臭を有意に減少させることができることが示された。とはいえ、これらの知見を検証するためには、より大きなサンプルサイズを用いたさらなる研究が必要である。

The aim of this crossover clinical trial was to assess the efficacy of three different types of lozenges on halitosis based on their composition and surface roughness. This crossover clinical trial comprised 35 healthy subjects who were tested after the induction of halitosis via the intake of chips and soft cheese. The breath was analyzed using the organoleptic and instrumental measurement techniques. The effects of three different types of lozenges were tested: apple-flavored (CA, control); apple-flavored with zinc (AZ, <0.2%); and apple-flavored with zinc and a rough surface (AZR, <0.2%). The instrumental and organoleptic measurements were repeated four times with a time interval of 120 s between measurements after the first measurement (baseline). Subsequently, the subjects were asked to describe their experience with the tested type of candy using a questionnaire. Statistically significant reductions in the grade of halitosis were observed after using the three different types of lozenges at the various time-points compared to the baseline value (p < 0.001). Additionally, significant correlations were observed between the instrumental and organoleptic measurements for all the lozenges (p < 0.001). Neither AZ nor AZR showed a significant difference compared to CA with regard to the reduction of the instrumental readings. Furthermore, the subjective feeling of having a fresh breath was not related to the values obtained using the instrumental technique. These findings indicate that lozenges can significantly reduce artificially induced halitosis, regardless of the type used. Nonetheless, additional studies using a larger sample size are required to validate these findings.