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Front Nutr.2023;10:1147407.

ビタミンD、免疫グロブリンE濃度、肥満の関連性

Associations between vitamin D, immunoglobulin E concentrations, and obesity.

PMID: 37063318

抄録

アレルギーと肥満の有病率は、並行して増加しています。ビタミンD[25(OH)D]濃度の低さは、体格指数(BMI)の上昇とアレルギーの両方に関連しています。25(OH)D受容体の活性化はIgE産生を抑制し、25(OH)DはIgE反応に特異的に影響することから、我々は、成人集団ベースの大規模研究コホートにおいて、循環25(OH)D濃度が循環アレルゲン特異的IgE濃度と明確に負の関係にあるという仮説の検証を行いました。さらに、腹部皮下脂肪組織(SAT)と内臓脂肪組織(VAT)のペア生検におけるVDR遺伝子発現を検討した。磁気共鳴画像で推定した内臓脂肪量(VFM)と皮下脂肪量(SFM)が25(OH)D値に関連するかどうかを調査した。循環25(OH)DとIgE濃度に性差があることを発見した。肥満の参加者は25(OH)D濃度が低く、女性のみ高いIgE濃度が検出されました。興味深いことに、25(OH)D濃度が高い参加者は痩せており、グルコース代謝が改善されている。女性では、25(OH)DはVFMおよびSFMと有意な相関があり、VATでの発現は有意に高く、循環25(OH)D濃度と正の相関があった。血清IgEと25(OH)Dとの関連は、全コホートで見られなかった。これらのデータから、25(OH)Dの低濃度がBMIの高さと関連していることは確認できたが、成人では25(OH)DとIgEの間に関連はないため、仮説を証明することはできなかった。BMIが高い女性はIgE値が高い傾向にあり、これは臨床的な関連性があると思われます。肥満と循環25(OH)D/IgEとの関連は単純ではなく、さらなる知見が必要である。

The prevalence of allergies and obesity has been increased in parallel. Low vitamin D [25(OH)D] levels have been linked to both higher body mass index (BMI) and allergies. Since the activation of the 25(OH)D receptor inhibits IgE production and 25(OH)D influences the IgE response specifically, we tested the hypothesis that circulating 25(OH)D concentrations are negatively related to circulating allergen-specific IgE concentrations distinctly in a large adult population-based study cohort. Moreover, we studied VDR gene expression in paired biopsies of abdominal subcutaneous (SAT) and visceral adipose tissue (VAT). We investigated whether magnetic resonance imaging-estimated visceral (VFM) and subcutaneous fat mass (SFM) are related to 25(OH)D levels. We found gender differences in circulating 25(OH)D and IgE concentrations. Participants with obesity showed lower 25(OH)D concentrations and higher IgE concentrations were detected in women only. Interestingly, participants with high levels of 25(OH)D are leaner and have improved glucose metabolism. In women, 25(OH)D correlate significant with VFM and SFM. expression is significantly higher expressed in VAT and is positive associated with circulating 25(OH)D concentration. There was no association between serum IgE and 25(OH)D in the entire cohort. Based on these data, we could confirm that low levels of 25(OH)D are linked to higher BMI but could not prove our hypothesis because there is no relationship between 25(OH)D and IgE in adults. Women with higher BMI tend to have higher IgE levels what may have clinical relevance. The association between obesity and circulating 25(OH)D/IgE is not straightforward, and further knowledge is needed.