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Swiss Dent J.2023 Jul;133(7-8):440-455.

様々な飲み物、食べ物、刺激物、薬、マウスウォッシュがヒトの歯のエナメル質に及ぼす侵食作用

The erosive effect of various drinks, foods, stimulants, medications and mouthwashes on human tooth enamel.

PMID: 36861647

抄録

非齲蝕性歯牙障害の2つの形態-侵食性歯牙硬組織の喪失と歯牙侵食-が、近年ますます観察されるようになっている。歯牙糜爛は、口腔内細菌に由来しない酸にさらされることによって引き起こされる歯牙硬組織の化学的喪失である。舌や頬、歯磨きなどの機械的な力は、部分的に脱灰された歯の表面の損失を増加させ、歯の硬組織の累積的な損失は侵食性歯牙摩耗(ETW)と定義される。嘔吐の増加など、非常に頻繁に酸にさらされるが、機械的ストレスがないために起こる歯の硬組織の喪失も、歯牙糜爛と定義される。事前に軟化していなければ、現代の西洋食による摩耗でエナメル質が失われることはほとんどない。本研究は、以前の研究の続編である。226種類の飲料、食品、刺激物、医薬品、洗口剤について、ヒトのペリクルで覆われた小臼歯と乳臼歯に対する侵食性を試験した。温度、リン酸塩、カルシウムの影響も追加実験で調べた。それぞれの試験物質に浸漬する前後の硬度変化を測定し、侵食性を分類した。各被験物質について、浸食性に関係すると思われるpHやその他の特性も測定した。試験製品間にはかなりの違いがあり、時には驚くような違いもあった。リン酸塩の添加は液剤の侵食性に影響を与えなかったが、カルシウムは影響を与えた。これらの新しい知見と他の新しい知見を取り入れた、修正侵食スキームが発表された。

Two forms of non-carious dental disorder - erosive tooth hard tissue loss and dental erosion - have been increasingly observed in recent years. Dental erosion is the chemical loss of dental hard substances caused by exposure to acids not derived from oral bacteria. Mechanical forces from, for example, the tongue, the cheeks or toothbrushing, increase loss of partly-demineralized tooth surfaces and the cumulative loss of dental hard tissue is defined as erosive tooth wear (ETW). Dental hard tissue losses which occur because of very frequent acid exposure, such as through increased vomiting, but without mechanical stress, are also assigned to tooth erosion. Without prior softening, practically no loss of enamel takes place due to abrasion with the modern Western diet. The present work is a continuation of earlier work. A total of 226 beverages, food, stimulants as well as medicines and mouthwashes were tested for their erosive potential on premolars and deciduous molars covered with a human pellicle. The influence of temperature, phosphate and calcium was also investigated in additional experiments. The change in hardness before and after immersion in the respective test substance was measured and the erosive potential was classified. For each test product, we determined pH and other properties which were possibly related to erosive potential. There were considerable and sometimes surprising differences between the tested products. The addition of phosphate did not influence the erosive potential of the liquids, but calcium did. A modified erosion scheme is presented, which incorporates these and other new findings.