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Nutrients.2023 Jan;15(3).

中東・北アフリカ地域の自閉スペクトラム症児の栄養状態と摂食行動。A Systematic Review

Nutritional Status and Feeding Behavior of Children with Autism Spectrum Disorder in the Middle East and North Africa Region: A Systematic Review.

PMID: 36771417

抄録

小児の自閉症スペクトラム障害(ASD)は、過体重・肥満および低体重のリスク増加、栄養プロファイルの変化、異常な摂食行動と関連している。このシステマティックレビューは、中東北アフリカ(MENA)地域におけるASD児の栄養状態に関する文献を解明することを目的とし、エビデンス群の要約と評価を提供するものである。2020年11月までの英語およびアラビア語の出版物を対象に、灰色文献に加え、栄養関連のパラメータを含む5つのデータベースから、実験および観察研究デザインの双方からシステマティックレビューを実施した。MENA地域の2~19歳のASD(ASD-C)児を対象集団とした。バイアスリスクについては、Academy of Nutrition and DieteticsのQuality Criteria Checklist (QCC)を採用した。発表された論文の数は総てが限られていた。43の論文が含まれ、そのうちバイアスリスクが低いと報告したのは4つの論文のみであった。したがって、結果は方法論の限界を考慮して解釈された。ASD-Cでは,典型的な発達の子どもたちと一貫して異なるわけではないが,過体重と低体重の両方が一般的であった。エネルギー、タンパク質、オメガ3などの栄養不足、血清鉄指標やカルシウム、ビタミンB12、B9、Dレベルの不足、ホモシステインやオメガ6/オメガ3比の高値が報告された。また、ASD-Cでは摂食行動の問題もよくみられた。栄養要求と食の嗜好を理解することは、ASD-Cに対する適切な包括的介入の計画を導くことができる。含まれる研究において,さまざまな栄養および行動上の懸念が確認されたが,方法論的な弱点があり,これらの結果の一般化には限界があった。今後、特にMENA地域に重点を置き、ASD-Cの栄養状態や摂食行動に関する強固な研究デザインを用いた強力なエビデンスを見出すための研究が必要であると思われる。

Autism spectrum disorder (ASD) in children is associated with increased risks of overweight/obesity and underweight, altered nutrient profile, and abnormal feeding behaviors. This systematic review aimed to elucidate the literature on the nutritional status of children with ASD in the Middle East North Africa (MENA) region, by providing a summary and assessment of the body of evidence. A systematic review of English and Arabic publications up to November 2020 was conducted of five databases in addition to the grey literature, which include a nutrition-related parameter, from both experimental and observational study designs. Children with ASD (ASD-C) between 2 and 19 years in the MENA Region were the target population. For risk of bias, the Academy of Nutrition and Dietetics' Quality Criteria Checklist (QCC) was adopted. The number of published articles was grossly limited. Forty-three articles were included, of which only four articles reported a low risk of bias; therefore, the results were interpreted in light of methodological limitations. Both overweight and underweight were common in ASD-C, although not consistently different than typically developing children. Nutrient inadequacies of energy, protein, omega-3, and others; deficiencies in serum iron indicators and calcium, as well as vitamins B12, B9, and D levels; and higher levels of homocysteine and omega-6/omega-3 ratios were reported. Feeding behavior problems were also common in ASD-C. Understanding nutritional requirements and food preferences can guide the planning of the appropriate comprehensive interventions for ASD-C. Various nutritional and behavioral concerns were identified in the included studies; however, they were subject to methodological weaknesses, which limited the generalizability of these results. Future research is warranted that must be directed to finding strong evidence using robust study designs on nutritional status and feeding behaviors of ASD-C, with a particular emphasis on the MENA Region.