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Int J Food Sci.2023;2023:3298723.

納豆菌のプロバイオティクス特性について

Probiotic Properties of Exopolysaccharide-Producing Bacteria from Natto.

PMID: 36762123

抄録

納豆は、大豆を麹菌で発酵させた日本の伝統食品です。また、タイでも有名な食品である。納豆からプロバイオティクスの候補をスクリーニングしたところ、VN5株が最も多くのエキソポリサッカライド(EPS)を産生したため、微生物EPSとプロバイオティクスの特性を研究するために選択されました。フーリエ変換赤外分光器またはFT-IR分光法により、カルボキシル基とヒドロキシル基の存在が確認された。FT-IRとレバンのパターンは類似している。プロバイオティクスの基本的な性質が明らかになった。VN5株の90%は30分以内にリゾチームに抵抗した。VN5は酸性条件下(pH1-6)でも生存し、0.3%、0.5%、1%の胆汁液で24時間生存率は100%であった。残念ながら,VN5は, , , , , , , の増殖を抑制することはできなかった。VN5株でガンマ溶血を測定した。納豆由来の菌株(VN5)の発見は、プロバイオティクスの有用な新菌株への道を開くものである。

Natto is a traditional Japanese food made from soybeans fermented with var. . It is also a famous food in Thailand. Potential probiotics were screened from natto. strain VN5 produced the most quantity of exopolysaccharide (EPS), so it was selected to study the properties of microbial EPS and probiotics. The Fourier transform infrared spectrometer or FT-IR spectroscopy confirmed the presence of carboxyl and hydroxyl groups. The patterns of FT-IR and levans are similar. The basic properties of probiotics were revealed. The 90% of VN5 strain resisted lysozyme within 30 min. VN5 survived under acidic conditions (pH 1-6), and the survival rate in 0.3%, 0.5%, and 1% bile solutions for 24 h was 100%. Unfortunately, VN5 did not inhibit the growth of , , and . Gamma hemolysis was determined in VN5 strain. The finding on strain (VN5) from natto paves the way to a high potential, useful new strain of probiotics.