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日本語AIでPubMedを検索

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Microorganisms.2022 Nov;10(12).

口腔内微生物に対する蜂蜜の抗菌活性:現在の現実、方法論的課題、解決策

Antimicrobial Activity of Honey against Oral Microorganisms: Current Reality, Methodological Challenges and Solutions.

PMID: 36557578

抄録

ハチミツは、さまざまな微生物に対する抗菌活性があることが示されているが、口腔内バイオフィルムに対する効果はほとんど知られていない。本総説では、口腔疾患の治療および/または予防における機能性食品としての可能性を判断するために、口腔バイオフィルムに対するハチミツの抗菌活性について、現在入手可能な文献を分析した。ここでは、全身および口腔内細菌に対するハチミツの抗菌活性を報告した研究を比較し、方法論的戦略を議論し、文献における現在のギャップを指摘する。現在までのところ、細菌由来の口腔疾患の治療法として蜂蜜を使用することを支持する一貫した研究はありませんが、この分野における現在の証拠は有望です。口腔内の微生物に対する蜂蜜の抗バイオフィルム活性を検討した研究がないことから、化学組成、作用機序、抗菌作用などの側面をより明確にするための追加研究の必要性が明らかになりました。

Honey has been shown to have antimicrobial activity against different microorganisms, but its effects on oral biofilms are largely unknown. In this review, we analyzed the currently available literature on the antimicrobial activity of honey against oral biofilms in order to determine its potential as a functional food in the treatment and/or prevention of oral diseases. Here, we compare studies reporting on the antimicrobial activity of honey against systemic and oral bacteria, discuss methodological strategies, and point out current gaps in the literature. To date, there are no consistent studies supporting the use of honey as a therapy for oral diseases of bacterial origin, but current evidence in the field is promising. The lack of studies examining the antibiofilm activity of honey against oral microorganisms reveals a need for additional research to better define aspects such as chemical composition, the mechanism(s) of action, and antimicrobial action.