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J Prev Med Hyg.2022 Jun;63(2):E213-E218.

レバノン人大学生とCOVID-19。関連する知識,実践,行動に関するアンケート調査

Lebanese University Students and COVID-19: A Survey on their Related-Knowledge, Practice, and Behaviors.

PMID: 35968076

抄録

はじめに:

COVID-19のパンデミックの進行を防ぐためには,若年成人を教育対象として,潜在的な感染を防止する必要がある。本研究では、レバノンの大学生を対象に、COVID-19に関する知識、実践、行動を評価することを目的とした。

Introduction: Young adults are at the epicenter for preventing the progression of COVID-19 pandemic and must be targeted for education to impede any potential transmission of the disease. This study aimed to assess the knowledge, practice and behaviors of Lebanese university students regarding COVID-19.

方法:

2020年3月30日から2020年4月4日の間にレバノン大学の大学生を対象に横断研究を実施した。COVID-19に関する社会人口統計学的データ、知識、実践、付加情報についての情報を収集した。

Methods: A cross-sectional study was carried out among university students at the Lebanese University between March 30, 2020, and April 4, 2020. Information on socio-demographic data, knowledge, practice, and additional information concerning COVID-19 were collected.

調査結果:

調査の結果、大多数の学生がCOVID-19に関して良い知識を持っており90.8%、3分の2以上の回答者が良い実践をしていると回答した78.6%であることが明らかになった。大学院生は学部生に比べて知識が豊富であった(未標準化ベータ値0.349,95%信頼区間(CI)0.165~0.533,p値<0.0001).さらに、男子学生は女子学生に比べ、良い実践にマイナスの影響を与えた(未標準化ベータ値-0.280、95%信頼区間(CI)-0.402~-0.159、p値<0.0001)。半数近く(55.2%)の生徒が食事量が増えたと回答し、82.5%の生徒が検疫期間中にスポーツの練習をしていないことがわかった。学生の情報源は、テレビ(63.3%)が最も多く、次いでソーシャルメディア(53.9%)であった。

Results: Our survey showed that the majority of the students had good knowledge 90.8%, and more than two third of the respondents 78.6% reported good practice regarding COVID-19. Graduate students were more knowledgeable compared to undergraduate students (unstandardized beta 0.349 with a 95% confidence interval (CI) of 0.165 to 0.533; p-value < 0.0001). Moreover, male students had a negative impact on good practice compared to females (unstandardized beta -0.280 with a 95% confidence interval (CI) of -0.402 to -0.159; p-value < 0.0001). Nearly half of the students (55.2%) reported that their food intake has increased, and 82.5% of the students didn't practice sport during the quarantine. The most common information source of the students was the television (63.3%) followed by social media (53.9%).

結論:

本研究は、レバノンの大学生のCOVID-19に対する知識と実践について有益な知見を提供するものである。本研究の結果は、病気の感染と予防措置に関する知識を向上させるために、公衆衛生省がテレビやソーシャルメディアを通じて健康教育キャンペーンを実施することの重要性を支持するものであった。

Conclusions: This study offers useful insights into the knowledge and practices of Lebanese university students towards COVID-19. Our findings support the importance to deliver health education campaign by the ministry of public health through television and social media to improve the knowledge on disease transmission and preventive measures.