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日本語AIでPubMedを検索

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Br J Nutr.2022 Aug;:1-43.

乳製品の消費と前立腺がんリスクとの関連性。システマティックレビューとメタアナリシス

The association between dairy products consumption and prostate cancer risk: A systematic review and meta-analysis.

PMID: 35945656

抄録

本研究では、乳製品の消費と前立腺がんのリスクとの関係を推定するためにメタ解析を行った。PubMed、Embase、Cochraneの各データベースで関連論文を検索し、1989年から2020年までの合計33件のコホート研究を同定した。含まれる研究の質は、Newcastle-Ottawa Scale(NOS)を用いて評価した。95%信頼区間(CI)付きのプール調整済み相対リスク(RR)を算出した。乳製品の種類、前立腺がんの種類、追跡年数、治療時代、収集時間、交絡因子に対する調整、および地理的位置によって層別化したサブグループ解析を実施した。前立腺がんのタイプで層別化したサブグループ解析では、プールされたRRは、進行群で0.98(95%CI:0.94-1.03)、非進行群で1.10(95%CI:0.98-1.24)、致死群で0.92(95%CI:0.84-1.00)であった。用量反応分析では、総乳製品400 g/日(RR: 1.02;95% CI: 1.00, 1.03)、総乳200 g/日(RR: 1.02;95% CI: 1.01, 1.03)、チーズ40 g/日(RR: 1.01;95% CI: 1.00, 1.03)およびバター50 g/日(RR: 1.03;95% CI: 1.01, 1.05)に関して前立腺がんリスクに対する正の関連性が観察された。全乳100 g/dの摂取でリスクの低下が観察された(RR: 0.97; 95% CI: 0.96, 0.99)。このメタアナリシスは、乳製品の高摂取が前立腺がんのリスク増加と関連する可能性を示唆している;しかしながら、研究の多くがPSAスクリーニングのバイアスの影響を受けているため、PSAスクリーニングを調整した研究を追加する必要がある。

In this study, we conducted a meta-analysis to estimate the relationship between the consumption of dairy products and the risk of prostate cancer. We searched PubMed, Embase and Cochrane databases for relevant articles and identified a total of 33 cohort studies between 1989 and 2020. The qualities of included studies were assessed using Newcastle-Ottawa Scale (NOS). Pooled adjusted relative risks (RRs) with 95% confidence intervals (CIs) were calculated. We performed subgroup analyses stratified by dairy type, prostate cancer type, follow-up years, treatment era, collection times, adjustment for confounders, and geographic location. In the subgroup analysis stratified by prostate cancer type, the pooled RRs were 0.98 (95% CI: 0.94-1.03) in the advanced group, 1.10 (95% CI: 0.98-1.24) in the non-advanced group and 0.92 (95% CI: 0.84-1.00) in the fatal group. In dose-response analysis, a positive association for the risk of prostate cancer was observed for total dairy products 400 g/d (RR: 1.02; 95% CI: 1.00, 1.03), total milk 200 g/d (RR: 1.02; 95% CI: 1.01, 1.03), cheese 40 g/d (RR: 1.01; 95% CI: 1.00, 1.03), and butter 50 g/d (RR: 1.03; 95% CI: 1.01, 1.05). A decreased risk was observed for the intake of whole milk 100 g/d (RR: 0.97; 95% CI: 0.96, 0.99). Our meta-analysis suggests that high intakes of dairy products may be associated with an increased risk of prostate cancer; however, since many of the studies were affected by PSA screening bias, additional studies with an adjustment of PSA screening are needed.