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J Stroke Cerebrovasc Dis.2022 Sep;31(9):106636.

脳卒中急性期患者の嚥下機能改善における体幹・脚骨格筋量の影響

Impact of trunk and appendicular skeletal muscle mass on improving swallowing function in acute stroke patients.

PMID: 35914513

抄録

目的:

脳卒中急性期患者の退院時の嚥下機能に対する体幹・骨格筋量の影響を検討すること。

OBJECTIVES: To investigate the effect of trunk and appendicular skeletal muscle mass on the swallowing function at discharge in acute stroke patients.

材料および方法:

このレトロスペクティブ・コホート研究は、急性期脳卒中後に入院した患者を対象とした。骨格筋量は入院後5日以内に生体電気インピーダンス分析により測定した。主要アウトカムは急性期病院退院時の嚥下機能で、Functional Oral Intake Scale(FOIS)を用いて評価した。副次的アウトカムはFIM-eating(Functional Independence Measure-eating)スコアと入院期間であった。

MATERIALS AND METHODS: This retrospective cohort study included patients hospitalized after acute strokes. Skeletal muscle mass was measured by bioelectrical impedance analysis within 5 days of admission. The primary outcome was swallowing function at acute hospital discharge, assessed using the Functional Oral Intake Scale (FOIS). Secondary outcomes were Functional Independence Measure-eating (FIM-eating) scores and length of hospital stay.

結果:

231例(年齢72.2歳、男性151例)のデータが解析に含まれた。体幹筋量指数(TMI)の中央値は、男性で8.2kg/m、女性で6.8kg/mであった。肩甲骨筋量指数(ASMI)の中央値は、男性で7.7kg/m、女性で5.7kg/mであった。高TMI群では、退院時のFIM-eatingスコアが男女とも高かった(p<0.001)。ASMI高値群は、男女それぞれで退院時のFOIS(p=0.039、0.048)およびFIM-eatingスコア(p=0.046、0.047)が高値であった。多変量解析では、TMIはFIM-eatingスコアと独立に関連し(β=0.330、p<0.001)、ASMIはFOIS(β=0.229、p=0.039)およびFIM-eatingスコア(β=0.111、p=0.032)とは独立して関連することが示された。

RESULTS: Data from 231 patients (age 72.2 years; 151 men) were included in the analysis. The median trunk muscle mass index (TMI) was 8.2 and 6.8 kg/m in men and women, respectively. The median appendicular skeletal muscle mass index (ASMI) was 7.7 and 5.7 kg/m in men and women, respectively. The high TMI group had higher FIM-eating scores at discharge in each sex (p < 0.001). The high ASMI group had higher FOIS (p = 0.039 and 0.048) and FIM-eating scores at discharge (p = 0.046 and 0.047) in men and women, respectively. On multivariate analysis, TMI was independently associated with FIM-eating scores (β = 0.330, p < 0.001); ASMI was independently associated with FOIS (β = 0.229, p = 0.039) and FIM-eating scores (β = 0.111, p = 0.032).

結論:

骨格筋量は、嚥下機能および摂食活動に部位特異的な影響を及ぼすことが明らかとなった。この知見は、より個別化されたリハビリテーションプログラムの設計に貢献する可能性がある。

CONCLUSIONS: Skeletal muscle mass had site-specific impacts on swallowing function and eating activities. This finding may contribute to the design of more individualized rehabilitation programs.