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Int J Environ Res Public Health.2022 May;19(11).

長期療養を必要とする高齢者において、通常食から嚥下障害食への切り替えを検討するための観察変数:1年間の多施設縦断研究

Observational Variables for Considering a Switch from a Normal to a Dysphagia Diet among Older Adults Requiring Long-Term Care: A One-Year Multicenter Longitudinal Study.

PMID: 35682168

抄録

この1年間の多施設縦断研究は、長期療養施設の高齢者居住者が普通食から嚥下障害食に切り替えるべきかどうかを評価することを目的としたものである。前回の横断研究の結果をベースラインとして、高齢者を通常食を維持する者と嚥下障害食に切り替える者に細分化した。説明変数は、年齢、性別、肥満度(BMI)、Barthel Index、臨床認知症評価(CDR)、13の単純口腔評価と5つの客観的口腔評価(残存歯、機能歯、口腔ダイアドコキネシス、修正水飲みテスト、反復唾液飲み込みテスト)を用い、二項ロジスティック回帰分析で行った。グループ間比較では、BMI、Barthel Index、CDRに有意差が認められた。また、言語、よだれ、舌の動き、口腔周囲筋機能、すすぎなどの簡易評価や客観的評価においても有意差が認められた。マルチレベル分析では、普通食から嚥下障害食への切り替えは、舌の動き、口腔周囲筋機能、すすぎの簡易評価、機能歯数の客観的評価と有意に関連しました。この結果は、簡単な評価を定期的に行うことで、食形態と摂食・嚥下機能の不一致の初期兆候をスクリーニングし、より適切な食形態の提供につなげられる可能性を示唆している。

This one-year multicenter longitudinal study aimed to assess whether older adult residents of long-term care facilities should switch from a normal to a dysphagia diet. Using the results of our previous cross-sectional study as baseline, older adults were subdivided into those who maintained a normal diet and those who switched to a dysphagia diet. The explanatory variables were age, sex, body mass index (BMI), Barthel Index, clinical dementia rating (CDR), and 13 simple and 5 objective oral assessments (remaining teeth, functional teeth, oral diadochokinesis, modified water swallowing test, and repetitive saliva swallowing test), which were used in binomial logistic regression analysis. Between-group comparison showed a significantly different BMI, Barthel Index, and CDR. Significant differences were also observed in simple assessments for language, drooling, tongue movement, perioral muscle function, and rinsing and in objective assessments. In multi-level analysis, switching from a normal to a dysphagia diet was significantly associated with simple assessments of tongue movement, perioral muscle function, and rinsing and with the objective assessment of the number of functional teeth. The results suggest that simple assessments can be performed regularly to screen for early signs of discrepancies between food form and eating/swallowing functions, which could lead to the provision of more appropriate food forms.