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Adv Nutr.2022 Oct;13(5):1930-1946.

栄養研究における生物学的年齢予測バイオマーカーの貢献:現在のエビデンスの体系的レビューと今後の研究および臨床実践への示唆

Contribution of Biological Age-Predictive Biomarkers to Nutrition Research: A Systematic Review of the Current Evidence and Implications for Future Research and Clinical Practice.

PMID: 35612976

抄録

世界人口の寿命は延びているが、身体的および認知的能力や特定の疾患および死に対する脆弱性に関しては、すべての人が同じ速度で老化するわけではない。本総説は、栄養学研究における生物学的加齢予測バイオマーカーの貢献を総括し、今後の研究と臨床実践への示唆を強調することを目的とした。2021年9月30日にMEDLINE、CINAHL、およびCochrane CENTRALを系統的に検索し、生物学的加齢の遺伝的、臨床的、または分子バイオマーカーについて報告された高齢者における栄養と生物学的加齢との関連を検討するランダム化対照試験および横断研究を調べた。CochraneのROB 2およびROBINS-Iを使用して、組み入れられた研究の質を評価した。統合は叙述的に行われた。検索により同定された1245件の記録のうち、8ヵ国・地域の13件の研究(5043人が参加)が組み入れられた。7つの研究では、栄養食品摂取とテロメア減少との関連を評価し、分岐鎖アミノ酸、カルシウム、ビタミンD、炎症指数の低い食事に保護効果があることを報告している。5つの研究では、血漿中の栄養バイオマーカーと認知機能との関連を検討し、HDLコレステロール、リコピン、カロテノイド、ω-3脂肪酸、ω-6脂肪酸、ビタミンB、C、D、Eに保護効果があることがわかった。ある研究ではHorvathの時計を用い、地中海食のエピジェネティックな若返り効果を報告している。結論として、生物学的老化は抗炎症食と負の相関があった。しかし、いくつかの研究では、他の生活習慣因子の交絡効果をコントロールできていなかった。今後の研究では、この点に取り組むとともに、さまざまな栄養素の相乗効果やその組み合わせについて評価し、それらの用量反応関係を評価すべきである。栄養実践は、関連する生物学的老化栄養マーカーを含む高齢者の最新のスクリーニング手順を組み込むことができ、アンチエイジング精密栄養療法につながる。このシステマティックレビューの方法はPROSPEROに登録されている(CRD42021288122)。

The global population is living longer; however, not everyone ages at the same rate with regard to their physical and cognitive abilities and their vulnerability to certain diseases and death. This review aimed to synthesize the contribution of biological age-predictive biomarkers to nutrition research and highlight the implications for future research and clinical practice. MEDLINE, CINAHL, and Cochrane CENTRAL were systematically searched on 30 September 2021 for randomized controlled trials and cross-sectional studies examining the association between nutrition and biological age in older adults reporting on genetic, clinical, or molecular biomarkers of biological aging. Cochrane's ROB 2 and ROBINS-I were used to assess the quality of included studies. Synthesis was undertaken narratively. Of 1245 records identified from the search, 13 studies from 8 countries and territories, involving 5043 participants, were included. Seven studies assessed associations between nutrient food intake and telomere attrition, reporting protective effects for branched-chain amino acids, calcium and vitamin D, and a diet of a lower inflammatory index; whereas they found shorter telomeres in people consuming more processed foods and arachidonic acid and other proinflammatory compounds. Five studies examined the associations between plasma nutrition biomarkers and cognitive function, and found a protective effect for HDL cholesterol, lycopene, carotenoids, ω-3 and ω-6 fatty acids, and vitamins B, C, D, and E; whereas trans fatty acids and fibrinogen correlated with a decline in cognitive function. One study used Horvath's clock and reported the epigenetic rejuvenation effect of a Mediterranean diet. In conclusion, biological aging was negatively associated with an anti-inflammatory diet. However, a few studies did not control for the confounding effect of other lifestyle factors. Future research should address this and also assess the synergistic effect of different nutrients, their combinations, and evaluate their dose-response relations. Nutrition practice can incorporate updated screening procedures for older people that include relevant biological aging nutrition markers, leading to anti-aging precision nutrition therapy. The methodology of this systematic review was registered in PROSPERO (CRD42021288122).