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Clin Oral Investig.2022 May;

エナメル質および象牙質の侵食に対するpHおよび滴定酸度の影響

Effect of pH and titratable acidity on enamel and dentine erosion.

PMID: 35588021

抄録

目的:

歯質侵食に対するpHと滴定酸度の相対的な影響については、依然として不明な点が多い。我々は、in vivo での唾液 pH の回復と、in situ でのエナメル質と象牙質の初期侵食に対する両特性の影響を明らかにした。

OBJECTIVES: The relative effect of pH and titratable acidity on tooth erosion remains unclear. We determined the effect of both properties on in vivo salivary pH recovery and on enamel and dentine early erosion in situ.

方法:

異なるpH(2.5または3.5)と滴定酸度(0、25、100mMクエン酸)を持つ酸性飲料を模擬した溶液を試験対象とした。in vivo試験(n=20人)では、試験溶液にさらされる前、その間、および2分後までの唾液pHが測定されました。12名の被験者が、飲料の摂取を想定してエナメル質と歯根のスラブを試験溶液に曝露し、表面硬度損失率(%SHL)により初期侵食を評価した。各グループはANOVAによって比較された(p<0.05)。

METHODS: Solutions simulating acidic beverages with different pHs (2.5 or 3.5) and titratable acidities (0, 25, or 100 mM citric acid) were tested. In an in vivo study (n = 20 participants), the salivary pH was determined before, during, and up to 2 min after exposure to the tested solutions. In situ, 12 participants exposed enamel and root dentine slabs to the tested solutions simulating a beverage consumption; early erosion was assessed by percentage of surface hardness loss (%SHL). Groups were compared by ANOVA (p < 0.05).

結果:

唾液のpHは、滴定酸度にかかわらず、pH2.5の溶液にさらされた後に低下した。In situでは,pHが低く,滴定酸度が高い溶液で最も高い%SHLが観察された。クエン酸の添加により,%SHLはエナメル質で2.5~3倍,象牙質で少なくとも5倍増加した.

RESULTS: Saliva pH was lower after exposure to solutions at pH 2.5, irrespective of titratable acidity; pH recovery took longer for solutions with higher titratable acidities, irrespective of their pHs. In situ, the highest %SHL was observed for the solution with lower pH and higher titratable acidities. The addition of citric acid increased the %SHL by 2.5-3 times in enamel, and at least 5 times in dentine.

結論:

酸性飲料の侵食性には,pH と滴定酸度の両方が関与している可能性がある.

CONCLUSIONS: Both pH and titratable acidity may play a role on the erosive potential of acidic beverages.

臨床的関連性:

pHの低い酸性飲料は、表面の初期酸エッチングによって侵食を促進し、滴定酸度が高いものは、唾液pHの回復を遅らせる。両方の性質が全体的な侵食の可能性に寄与している。

CLINICAL RELEVANCE: Acidic beverages with lower pHs promote erosion by an initial acid etching of the surface; those with a higher titratable acidity slow down the salivary pH recovery. Both properties contribute to the overall erosive potential.