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Int J Environ Res Public Health.2022 04;19(8).

米国成人における加糖の摂取量および摂取頻度とう蝕との関連性

Amount and Frequency of Added Sugars Intake and Their Associations with Dental Caries in United States Adults.

PMID: 35457376

抄録

近年、う蝕の発生に対する砂糖の摂取量と摂取頻度の相対的重要性が議論されているが、成人においてこの問題を正式に評価した研究は1件のみである。本研究の目的は、成人における加糖の摂取量および摂取頻度と、う蝕との関係の形を探ることであった。全米健康・栄養調査(NHANES)2011-2016の20歳以上の成人10,514人の横断データを分析した。加糖の摂取量(g/日)および頻度(アイテム/日、エピソード/日)は、食事のリコールから導き出した。う蝕はDMFSとDSのスコアで示した。分数多項式を用いて、砂糖の摂取量と摂取頻度の関係を明らかにした。DMFSおよびDSとの関連は、交絡因子で調整した負の二項回帰モデルで評価された。砂糖の摂取量と摂取頻度の間には対数的な関係があった。加糖の摂取量は、DMFS(率比:1.11、95%CI:1.07-1.15)およびDSスコア(1.43、95%CI:1.33-1.54)と正の相関があった。しかし、加糖の摂取頻度に関する推定値は、その表現方法によって異なるものであった。アイテム/日で表した場合、DMFS(1.02、95%CI:0.99-1.04)およびDSスコア(0.91、95%CI:0.81-1.02)とは関連性がなかった。エピソード/日で表すと、DMFS(1.43、95%CI:1.33-1.54)とは正の相関があったが、DSスコア(0.95、95%CI:0.86-1.04)とは相関が認められなかった。本研究では、加糖の摂取量と頻度の間に曲線的な関係があることがわかった。さらに、添加糖の摂取量は、摂取頻度よりも一貫して、う蝕と強い関連性を有していた。

The relative importance of amount and frequency of sugars intake for caries development has been a matter of debate in recent years, yet only one study has formally evaluated this question among adults. The aims of this study were to explore the shape of the relationship between amount and frequency of added sugars intake and their associations with dental caries among adults. Cross-sectional data from 10,514 adults, aged 20+ years, from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2011-2016 were analyzed. The amount (g/day) and frequency (items/day and episodes/day) of added sugars intake were derived from dietary recalls. Dental caries was indicated by the DMFS and DS scores. Fractional polynomials were used to characterize the relationship between amount and frequency of added sugars intake. Their associations with DMFS and DS were evaluated in negative binomial regression models adjusting for confounders. There was a logarithmic relationship between amount and frequency of added sugars intake. The amount of added sugars intake was positively associated with the DMFS (rate ratio: 1.11, 95% CI: 1.07-1.15) and DS scores (1.43, 95% CI: 1.33-1.54). However, the estimates for frequency of added sugars intake varied depending on how it was expressed. When expressed in items/day, it was not associated with the DMFS (1.02, 95% CI: 0.99-1.04) or DS score (0.91, 95% CI: 0.81-1.02). When expressed in episodes/day, it was positively associated with the DMFS (1.43, 95% CI: 1.33-1.54) but not with the DS score (0.95, 95% CI: 0.86-1.04). This study found a curvilinear relationship between the amount and frequency of added sugars intake. Furthermore, the amount of added sugars intake was more consistently and strongly associated with dental caries than the frequency of intake.