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Front Nutr.2021;8:767535.

オメガ3脂肪酸は心血管リスクの高い人の高密度リポ蛋白の機能性を改善する:無作為化並行比較対照二重盲検臨床試験

Omega-3 Fatty Acids Improve Functionality of High-Density Lipoprotein in Individuals With High Cardiovascular Risk: A Randomized, Parallel, Controlled and Double-Blind Clinical Trial.

PMID: 35281761

抄録

オメガ3(ω-3)脂肪酸は、心血管の健康の一次および二次予防のために広く研究されているが、HDLの機能性を調節する能力は依然として不明である。本研究の目的は、エイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)を豊富に含むω-3がHDL機能に及ぼす役割を調査することであった。そのために、心血管リスクの高い147人をω-3群(魚油1gずつ-EPA370mgとDHA230mg、1日3回、EPA+DHA合計1,800mg)とω-6群(ひまわり油1gずつ-リノール酸760mg、1日3回、リノール酸合計2,280mg)のいずれかに無作為に割り付けました。ベースライン時および8週間のフォローアップ後に空腹時採血を行い、血漿から脂質プロファイルおよび糖代謝を評価した。HDLからは、脂肪酸プロファイル、アポリポタンパク質(Apo AI、CII、CIII)、パラオキソナーゼ-1(PON1)、コレステロールエステル転送タンパク質(CETP)、サブフラクション、抗酸化活性が調査された。オメガ3はラージHDL(HDL = 28.7%)を改善し,スモールHDL(HDL10 = -10.6%)とHDL中の非エステル化脂肪酸(NEFAs-HDL)レベル(-16.2%)を減少させた.ω-3群ではCETP活性の有意な低下が認められた(Δω-6 = 3.60pmol/ul/h, Δω-3 = -1.99pmol/ul/h; = 0.044)。Lag time解析で推定される抗酸化力は、ω-3介入後も変化しなかった。PON1およびApo AIの変化は、HDLにおけるEPA(AOR = 0.446; IC = 0.200-0.994)およびDHA(AOR = 0.351; IC = 0.150-0.821)の組み入れ増加に対してそれぞれ逆相関があった。プール脂肪酸分析によって得られた心臓保護プロファイルは、Apo CIII(r = -0.638; = 0.002)およびCETP(r = -0.341; = 0.012)の減少、Apo CII(r = 0.448; = 0.042) およびPON1(r = 0.388; = 0.003)の増加に関連するものであった。結論として、オメガ3は、サイズ改善とその脂質、抗酸化物質、酵素組成の変化によるHDL機能性に関連した心血管リスクの低減に有効であった。

Omega-3 (ω-3) fatty acids have been extensively studied for primary and secondary prevention of cardiovascular health, but their ability to modulate HDL functionality remains unclear. The purpose of this study was to investigate the role of ω-3, rich in eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA), on HDL functionality. For that, 147 individuals with high cardiovascular risk were randomized in ω-3 (1 g of fish oil each - 370 mg of EPA and 230 mg of DHA, 3 times per day total EPA+DHA = 1,800 mg) or ω-6 groups (1 g of sunflower oil each - 760 mg of linoleic acid, 3 times per day; total linoleic acid = 2,280 mg). Fasting blood samples were collected at baseline time and after 8 weeks of follow-up and, and the lipid profile and glucose metabolism were evaluated from plasma. From HDL, the fatty acid profile, apolipoproteins (Apo AI, CII and CIII), paraoxonase-1 (PON1), cholesteryl ester transfer protein (CETP), subfractions and antioxidant activity were investigated. Omega-3 improved large HDL (HDL = 28.7%) and reduced small HDL (HDL10 = -10.6%) and the non-esterified fatty acids in HDL (NEFAs-HDL) level (-16.2%). A significant reduction in CETP activity was observed in the ω-3group (Δ ω-6 = 3.60 pmol/ul/h and Δ ω-3 = -1.99 pmol/ul/h; = 0.044). The antioxidant capacity estimated by Lag time analysis did not change after the ω-3intervention. Changes in PON1 and Apo AI were inversely associated with increased incorporation of EPA (AOR = 0.446; IC = 0.200-0.994) and DHA (AOR = 0.351; IC = 0.150-0.821) in HDL, respectively. Cardioprotective profile obtained by pooled fatty acids analysis was related to a decrease in Apo CIII (r = -0.638; = 0.002) and CETP (r = -0.341; = 0.012) and an increase in Apo CII (r = 0.448; = 0.042) and PON1 (r = 0.388; = 0.003). In conclusion, omega-3 was effective in the reduction of cardiovascular risk associated with HDL functionality by size improvement and changes in its lipid, antioxidant and enzyme composition.