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J Dent Res.2022 Jul;101(8):887-897.

口腔の健康のための硝酸塩低減の重要性

The Importance of Nitrate Reduction for Oral Health.

PMID: 35196931

抄録

唾液腺は血漿中の硝酸塩を唾液中に濃縮し、硝酸塩を多く含む野菜の食後にはミリモル台に達する高い硝酸塩濃度をもたらす。ヒトの細胞は硝酸塩を亜硝酸塩に効果的に還元できないのに対し、ある種の口腔内細菌は還元できる。これは、一酸化窒素の利用可能性によって高血圧や糖尿病などの症状を改善することができる全身性亜硝酸塩の増加につながります。全身的な利点とは別に、微生物による硝酸塩の還元が口腔の健康を促進する可能性も提案されている。このレビューでは、食事性硝酸塩と口腔の健康を関連付ける証拠について議論する。口腔内細菌は亜硝酸塩を一酸化窒素に還元し、歯周病に関与する嫌気性菌などの感受性種を抑制することができる抗菌特性を有するフリーラジカルとすることができる。また、硝酸塩はin vivoおよびin vitroにおいて、唾液の酸性化に対する抵抗力を高め、齲蝕の発生を抑制することが示されている。そのメカニズムとして、脱窒の際のプロトン消費、および/または亜硝酸塩のアンモニウムへの細菌による還元が考えられている。また、乳酸(口腔内の酸性化に関与する有機酸)や硫化水素(口臭に関与する揮発性化合物)は、これらのプロセスの電子供与体として機能することができる。硝酸還元菌は、口腔疾患のない人(う蝕、歯周炎、口臭のある人)において常に高いレベルで発見され、臨床研究において硝酸塩が消費されると増加することが分かっている。予備的なin vitroおよび臨床的証拠によると、(う蝕)および(歯周病および口臭)などの疾患に通常関連する細菌は、硝酸塩の存在下で減少することが示されている。我々は、硝酸塩がユビオシス(すなわち、健康に関連する種および機能の増加)を刺激する生態学的因子であることを提案する。最後に、硝酸塩の使用に関する予防と治療の可能性、および安全性の問題について議論する。In vivoでのエビデンスは限られているため、硝酸塩の削減が口腔の健康に及ぼす潜在的な効果を確認するためには、しっかりとした臨床研究が必要である。

Salivary glands concentrate plasma nitrate into saliva, leading to high nitrate concentrations that can reach the millimolar range after a nitrate-rich vegetable meal. Whereas human cells cannot reduce nitrate to nitrite effectively, certain oral bacteria can. This leads to an increase in systemic nitrite that can improve conditions such as hypertension and diabetes through nitric oxide availability. Apart from systemic benefits, it has been proposed that microbial nitrate reduction can also promote oral health. In this review, we discuss evidence associating dietary nitrate with oral health. Oral bacteria can reduce nitrite to nitric oxide, a free radical with antimicrobial properties capable of inhibiting sensitive species such as anaerobes involved in periodontal diseases. Nitrate has also been shown to increase resilience against salivary acidification in vivo and in vitro, thus preventing caries development. One potential mechanism is proton consumption during denitrification and/or bacterial reduction of nitrite to ammonium. Additionally, lactic acid (organic acid involved in oral acidification) and hydrogen sulfide (volatile compound involved in halitosis) can act as electron donors for these processes. The nitrate-reducing bacteria and are consistently found at higher levels in individuals free of oral disease (vs. individuals with caries, periodontitis, and/or halitosis) and increase when nitrate is consumed in clinical studies. Preliminary in vitro and clinical evidence show that bacteria normally associated with disease, such as (caries) and (periodontal diseases and halitosis), decrease in the presence of nitrate. We propose nitrate as an ecologic factor stimulating eubiosis (i.e., an increase in health-associated species and functions). Finally, we discuss the preventive and therapeutic potential, as well as safety issues, related to the use of nitrate. In vivo evidence is limited; therefore, robust clinical studies are required to confirm the potential benefits of nitrate reduction on oral health.