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Front Immunol.2022;13:822754.

野生のブタから分離した乳酸菌混合物は、腸炎を発症したマウスの腸炎を緩和した

Lactic Acid Bacteria Mixture Isolated From Wild Pig Alleviated the Gut Inflammation of Mice Challenged by .

PMID: 35154141

抄録

野生の豚は、通常、野生環境においていくつかの病気に対して高い耐性と抵抗力を示すことから、野生の豚の腸内細菌は、潜在的なプロバイオティクス菌株を発見するための良いソースとなる可能性が示唆された。本研究では、野生豚の糞便の塩基配列を決定し、家畜豚のそれよりも高い相対存在率(43.61% vs. 2.01%)を示しました。また、2 , 6 , 1 , 1 種を含む合計 11 種類の乳酸菌(LAB)が分離された。プロバイオティクス混合株の相乗効果を検討するため、腸内生態系に存在する11種のLAB株の混合株をマウスに3週間経口投与した後、Escherichia coli ATCC 25922(2 × 10 CFU)のチャレンジを行い、チャレンジ後に安楽死させた。LAB株を投与したマウスは、糞便および回腸のLAB数が高い(< 0.05)ことが示された。また、LAB株を混合投与したマウスでは、and IVの相対量が高く(< 0.05)、LAB株の相対量が低く(< 0.05)なるなど、特定の菌属に変化がみられた。また、肝臓の空胞化、血清中のGSHの低下、腸管の絨毛と陰窩の比率およびClaudin-3レベルの低下が認められた。一方、LAB混合株の投与は肝臓と腸の炎症を抑制し、特に腸のIL-6とIL-1βのレベルを低下させた(< 0.05)。本研究により、腸内細菌の多様性の重要性と野生豚由来LAB混合株の腸内健康に対する免疫調節作用が明らかになった。

Wild pigs usually showed high tolerance and resistance to several diseases in the wild environment, suggesting that the gut bacteria of wild pigs could be a good source for discovering potential probiotic strains. In our study, wild pig feces were sequenced and showed a higher relative abundance of the genus (43.61% vs. 2.01%) than that in the domestic pig. A total of 11 lactic acid bacteria (LAB) strains including two , six , one , one , and one species were isolated. To investigate the synergistic effects of mixed probiotics strains, the mixture of 11 LAB strains from an intestinal ecology system was orally administrated in mice for 3 weeks, then the mice were challenged with Escherichia coli ATCC 25922 (2 × 10 CFU) and euthanized after challenge. Mice administrated with LAB strains showed higher ( < 0.05) LAB counts in feces and ileum. Moreover, alterations of specific bacterial genera occurred, including the higher ( < 0.05) relative abundance of and IV and the lower ( < 0.05) abundance of in mice fed with mixed LAB strains. Mice challenged with showed vacuolization of the liver, lower GSH in serum, and lower villus to the crypt proportion and Claudin-3 level in the gut. In contrast, administration of mixed LAB strains attenuated inflammation of the liver and gut, especially the lowered IL-6 and IL-1β levels ( < 0.05) in the gut. Our study highlighted the importance of gut bacterial diversity and the immunomodulation effects of LAB strains mixture from wild pig in gut health.