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Food Res Int.2022 01;151:110842.

乳製品に含まれるプロバイオティクスとプレバイオティクスの消費者への受容性と健康意識について

Consumer's acceptability and health consciousness of probiotic and prebiotic of non-dairy products.

PMID: 34980381

抄録

人間の腸内細菌叢は、腸や全身の健康を守る役割を果たしており、その調整は人間の健康にとって大きな関心事である。バイオティクスの世界では、プロバイオティクス、プレバイオティクス、シンバイオティクスのほかに、「ポストバイオティクス」や「サイコバイオティクス」という呼称も登場しています。発酵乳製品は、伝統的にプロバイオティクスの主要な供給源です。しかし、乳糖不耐症の人や厳格なベジタリアンの増加に伴い、革新的な非乳製品が必要とされています。乳製品以外のバイオティクスは通常の食生活に取り入れられており、技術の進歩により、コンブチャティー、ハーブティー、ベーキングミックス、シリアルベースの製品など、従来とは異なる食品マトリクスを用いて多くの製品が作られています。乳製品以外の多くの製品でプロバイオティクスとして最も使用されている微生物は、Bifidobacterium属、Enterococcus属、Lactobacillus属、Lactococcus属、Streptococcus属、Bacillus属に属する菌株と、Saccharomyces cerevisiae var.boulardiiといういくつかの酵母菌である。最近では、他のいくつかの酵母がプロバイオティクスの特性を持つことが報告されています。本レビューでは、乳製品以外の発酵・非発酵食品や飲料から分離された酵母や細菌などの可能性のある微生物のヒトにおける腸内作用について述べる。これらの乳製品以外の発酵製品の加工を担当する微生物は、プレバイオティクスとともに、私たちの腸の健康に有益であることが証明されている栄養素のクラスを形成しています。

Human gut microbiota is a protective agent of intestinal and systemic health, and its modulation is of great interest for human wellbeing. In the world of biotics, besides probiotics, prebiotics, and synbiotics, also appears the denomination of "postbiotics" and "psychobiotics". Fermented dairy products are, traditionally, the major source of probiotics. Nevertheless, due to the increasing number of lactose-intolerant individuals and strict vegetarians, there is a need for innovative non-dairy products. Non-dairy biotics are being included in the normal diet and due to technological advances, many products are created using non-conventional food matrices like kombucha tea, herbal tea, baking mix, and cereal-based products. The microorganisms most used as probiotics in many of the non-dairy products are strains belonging to the genera Bifidobacterium, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, and Bacillus, and some yeast strains namely Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. Recently, several other yeasts have been described as having probiotic properties. This review describes gut-derived effects in humans of possible microorganisms, such as yeasts, and bacteria, isolated from non-dairy fermented and non-fermented foods and beverages. The microorganisms responsible for the processing of these non-dairy fermented products, together with the prebiotics, form a class of nutrients that have been proven to be beneficial for our gut health.