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Acta Clin Croat.2021 Jun;60(2):276-281.

血管浮腫,口内炎,口唇炎,歯肉口内炎,口腔苔癬状反応,口唇周囲皮膚炎を有する患者における食品および添加物に対するアレルギーの評価

ASSESSMENT OF ALLERGIES TO FOOD AND ADDITIVES IN PATIENTS WITH ANGIOEDEMA, BURNING MOUTH SYNDROME, CHEILITIS, GINGIVOSTOMATITIS, ORAL LICHENOID REACTIONS, AND PERIORAL DERMATITIS.

PMID: 34744278

抄録

口腔および口周囲は、食品や添加物を含む様々な抗原に常にさらされており、これらは過敏反応を引き起こす可能性があるため、様々な口腔粘膜および口周囲皮膚疾患の発症に潜在的な役割を持っています。口腔および口周囲の疾患には、主に血管性浮腫、口内炎、歯肉口内炎、口腔苔癬状反応、口周囲皮膚炎などがあります。これまでの研究では、パッチテストを行うことで遅延型の口腔アレルギーに焦点を当てていましたが、即時型のアレルギー反応のテストは含まれていませんでした。そこで、本研究の目的は、皮膚プリックテストを用いて、流行している口腔および口周囲疾患に共通する栄養補助食品および添加物アレルゲンを明らかにすることであった。本研究では,口腔・口唇疾患(血管浮腫,口内炎,口唇炎,歯肉口内炎,口腔苔癬状反応,口唇周囲皮膚炎)の患者180名と,健常対照者50名の計230名を対象とした。皮膚刺入試験の結果,食品および添加物に対する即時型アレルギー反応は,口内炎(40%)と口唇炎(33.3%)で多く見られ,口唇皮膚炎(10%)と歯肉口内炎(20%)では最も少なかった。口腔および口周囲疾患における栄養成分のアレルギーの原因としては、果物、きのこ、野菜が最も多かった。最も多く確認された添加物アレルゲンは、グルタルアルデヒド、クエン酸、グルタミン酸ナトリウムでした。これらの結果から、口腔粘膜や口周囲の皮膚疾患が持続し、それぞれの病歴がある場合には、栄養剤や添加物によるアレルギーの可能性を考慮する必要があると考えられます。

Oral cavity and perioral area are constantly exposed to a variety of antigens, including food and additives, which have a potential role in the development of different oral mucosal and perioral cutaneous diseases since they can cause hypersensitivity reactions. Oral and perioral diseases mainly include angioedema, burning mouth syndrome, cheilitis, gingivostomatitis, oral lichenoid reactions, and perioral dermatitis. Previous studies were focused on delayed-type oral allergies by performing patch testing but did not include tests for immediate-type allergic reactions. Therefore, the objective of this study was to determine common nutritive and additive allergens in the prevalent oral and perioral diseases by using skin prick tests. Our study evaluated 230 participants, i.e. 180 patients with oral/perioral diseases (angioedema, burning mouth syndrome, cheilitis, gingivostomatitis, oral lichenoid reactions, and perioral dermatitis), and 50 healthy control subjects. The results of skin prick tests showed that immediate-type allergic reactions to food and additives were mostly seen in patients with burning mouth syndrome (40%) and cheilitis (33.3%), whereas allergies were least frequently observed in perioral dermatitis (10%) and gingivostomatitis (20%). Fruits, mushrooms, and vegetables were the most frequent causes of nutritive allergies in oral and perioral diseases. The most commonly identified additive allergens were glutaraldehyde, citric acid, and sodium glutamate. Study results suggest the possible association with nutritive and additive allergies be considered in cases of persistent oral mucosal or perioral skin disease accompanied by respective medical history.