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癌のためのケトジェニック・ダイエット。批判的評価と研究勧告
Ketogenic Diet for Cancer: Critical Assessment and Research Recommendations.
PMID: 34684564
抄録
スクリーニング、診断、および標的治療における顕著な改善にもかかわらず、がんは米国における死因の第2位であることに変わりはない。食事と生活習慣ががんの発症と進行に大きな役割を果たすことは、ますます明らかになってきています。そのため、がんのリスクを低減し、補助療法となりうる様々な食事組成が提案されてきた。この論文では、ケトジェニックダイエット(KD、すなわち、高脂肪、中程度から低いタンパク質、および非常に低い炭水化物含有量)のがん関連の結果に対する効果に関する前臨床試験およびヒト試験を批判的に評価する。KDの仮説的効果の基礎となるメカニズム、特にワールブルグ効果は、炭水化物含有量の制限が、いくつかの経路(例えば、腫瘍代謝、遺伝子発現)を介してがんの発生と進行を阻害する可能性を示唆している。全体として、前臨床研究では、KDは抗腫瘍効果を持ち、生存期間を延長し、癌の発生を予防することが示唆されているが、ヒトの臨床試験でははっきりしたことは言えない。質の高い臨床試験がないため、KDのがんに対する効果や補助療法としての効果は本質的に不明である。我々は、がんの発生と進行に対するKDの効果を検証する臨床研究のための一連の研究勧告を提案する。
Despite remarkable improvements in screening, diagnosis, and targeted therapies, cancer remains the second leading cause of death in the United States. It is increasingly clear that diet and lifestyle practices play a substantial role in cancer development and progression. As such, various dietary compositions have been proposed for reducing cancer risk and as potential adjuvant therapies. In this article, we critically assess the preclinical and human trials on the effects of the ketogenic diet (KD, i.e., high-fat, moderate-to-low protein, and very-low carbohydrate content) for cancer-related outcomes. The mechanisms underlying the hypothesized effects of KD, most notably the Warburg Effect, suggest that restricting carbohydrate content may impede cancer development and progression via several pathways (e.g., tumor metabolism, gene expression). Overall, although preclinical studies suggest that KD has antitumor effects, prolongs survival, and prevents cancer development, human clinical trials are equivocal. Because of the lack of high-quality clinical trials, the effects of KD on cancer and as an adjunctive therapy are essentially unknown. We propose a set of research recommendations for clinical studies examining the effects of KD on cancer development and progression.