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Molecules.2021 Jun;26(11).

酸性飲料(オレンジジュース、コカ・コーラ™、グレープジュース)浸漬による歯の脱灰の定量およびスクリーニング方法:ICP OESによる評価

Methodology to Quantify and Screen the Demineralization of Teeth by Immersing Them in Acidic Drinks (Orange Juice, Coca-Cola™, and Grape Juice): Evaluation by ICP OES.

PMID: 34206102

抄録

酸性飲料の摂取により口腔衛生上の問題が生じる可能性がある。この試験管内研究の目的は、カリウム(K)、リン(P)、カルシウム(Ca)、マグネシウム(Mg)、マンガン(Mn)、亜鉛(Zn)、鉄(Fe)、銅(Cu)、バリウム(Ba)、鉛(Pb)、ヒ素(As)、カドミウム(Cd)、アルミニウム(Al)、コバルト(Co)、クロム(Cr)、モリブデン(Mo)、ナトリウム(Na)、ニッケル(Ni)、セレン(Se)、バナジウム(V)。オレンジジュース、グレープジュースに浸した。侵食チャレンジには合計240検体のウシ切歯が使用され、グループごとに割り当てられた。飲料の消化は、マイクロ波アシスト消化を用いて行った。誘導結合プラズマ発光分光分析法(ICP OES)を用いて、1分、5分、60分の暴露時間で、侵食チャレンジの前後に酸性飲料中の含有量をモニターした。飲料のpHは、侵食チャレンジ中にわずかに変化したが、歯の脱灰を引き起こす臨界値であるpH 5以下のままであった。in vitro侵食チャレンジ中にウシの切歯から放出された元素の濃度は、酸性飲料に浸漬したときの曝露時間に依存した。Ca、Mn、Zn、Fe、Cu、Ba、Pb、As、Cdなど、酸性飲料で定量されたいくつかの元素については、ブドウジュースはコカ・コーラ™やオレンジジュースよりも侵食性が高かった。牛の歯における化学元素の定量とモニタリングは、より長い侵食時間と他の種類の酸性飲料を考慮して行うことができる。ヒトの歯を用いた更なる分析はまだ行われておらず、実施する必要がある。歯の脱灰は酸性飲料だけで起こるわけではなく、物理的・化学的な要因が他の役割を担っており、調査が必要である。

Oral health problems may occur as a result of the ingestion of acid drinks. The objective of this in vitro study was to quantify and screen the concentration of potassium (K), phosphorus (P), calcium (Ca), magnesium (Mg), manganese (Mn), zinc (Zn), iron (Fe), copper (Cu), barium (Ba), lead (Pb), arsenic (As), cadmium (Cd), aluminum (Al), cobalt (Co), chromium (Cr), molybdenum (Mo), sodium (Na), nickel (Ni), selenium (Se), and vanadium (V) released from bovine incisors during an erosive challenge at different times of exposure when immersed in Coca-Cola™, orange juice, and grape juice. A total of 240 samples of bovine incisor teeth were used for the erosive challenge and allocated in groups. Digestion of drinks was performed using microwave-assisted digestion. The content in acidic drinks was monitored before and after the erosive challenge at exposure times of 1, 5, and 60 min using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). The drinks' pH varied slightly during the erosive challenge but remained below the critical value of pH 5 to cause tooth demineralization. The concentrations of elements released from the bovine incisors during the in vitro erosive challenge depend on exposure times when immersed in acidic beverages. For some elements such as Ca, Mn, Zn, Fe, Cu, Ba, Pb, As, and Cd, quantified in acidic drinks, grape juice had greater erosive potential than Coca-Cola™ and orange juice. Quantification and monitoring of chemical elements in bovine teeth can be performed considering a longer erosive time and other types of acidic drinks. Further analysis using human teeth is still not available and must be conducted. The demineralization of teeth not only occurs in acidic beverages; physical and chemical factors play other roles and should be investigated.