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BMC Oral Health.2021 04;21(1):217.

ストレプトコッカス・ミュータンスに対する無糖チューインガムの役割に関するシステマティックレビューとメタアナリシス

A systematic review and meta-analysis of the role of sugar-free chewing gum on Streptococcus mutans.

PMID: 33926448

抄録

背景:

ストレプトコッカス・ミュータンスを標的とした予防戦略は、世界的なう蝕の負担を軽減するのに有効であると考えられる。公表されている文献のシステマティックレビューの目的は、無糖ガム(SFG)を噛んでいる成人および小児のStreptococcus mutansのレベルが、ガムを噛んでいない人、対照ガムを噛んでいる人、プロバイオティクスやフッ化物ワニスなどの代替品を受けている人と比べて、どのような違いがあるかを明らかにすることであった。

BACKGROUND: Preventive strategies targeting Streptococcus mutans may be effective in reducing the global burden of caries. The aim of the current systematic review of published literature was to determine the difference in level of Streptococcus mutans in adults and children who chew sugar-free gum (SFG), compared with those who did not chew gum, who chewed a control gum or received alternatives such as probiotics or fluoride varnish.

研究方法:

SFGを噛むことを主な介入とした成人および小児を対象とした対照試験のシステマティックレビュー(PROSPERO登録番号:CRD42018094676)。検索したデータベース(1946年1月1日~2020年8月31日)。MEDLINE,EMBASE,PsycINFO,Scopus,Web of Science,Allied and Complimentary Medicine Database,Cochrane Central Register of Controlled Trials(CENTRAL),Open Grey,PROSPERO,the Cochrane library of systematic reviews。検索用語には、Medical Subject Headings、およびフリーテキストが含まれ、以下の範囲の構成要素をカバーしていました:チューインガム、無糖、口腔衛生、カリエス、口腔乾燥症、歯周病。データの抽出とRisk of Biasの評価は、Cochrane RoBツール(バージョン1)の修正版を用いて3人の研究者が行った。データの統合はSTATAのメタアナリシスを用いて行った。

METHODS: Systematic review (PROSPERO registration No. CRD42018094676) of controlled trials with adult and child participants where chewing of SFG was the main intervention. Databases searched (1 Jan 1946 to 31 August 2020): MEDLINE, EMBASE, PsycINFO, Scopus, Web of Science, Allied and Complimentary Medicine Database, Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), Open Grey, PROSPERO and the Cochrane library of systematic reviews. 'Search terms included Medical Subject Headings, and free text to cover the following range of constructs: chewing gum, sugar free, oral health, caries, xerostomia, periodontal disease. Data extraction and Risk of Bias assessment was undertaken by three researchers using a modified version of the Cochrane RoB tool (version 1). Data synthesis was conducted using meta-analysis in STATA.

結果:

微生物をアウトカムとしたSFGの研究が13件確認された。SFGの使用は、すべての対照群と比較して、Streptococcus mutansの負荷を有意に減少させた(効果サイズ-0.42;95%CI -0.60~-0.25)。13件の試験のうち7件では、効果量の推定値の信頼区間がゼロを含み、介入の効果がないことが示唆された。12件の試験では、キシリトールガムのみが介入の基礎として用いられ、キシリトールガムはすべての対照群と比較してStreptococcus mutansの負荷を有意に減少させた(効果量-0.46;95%CI-0.64~-0.28)。対象となった研究では、中程度の異質性が認められました。副作用は認められませんでした。

RESULTS: Thirteen studies of SFG with micro-organisms as outcomes were identified. The use of SFG significantly reduced the load of Streptococcus mutans (effect size - 0.42; 95% CI - 0.60 to - 0.25) compared to all controls. In seven of the 13 studies the confidence intervals of the effect size estimate included zero, suggesting no effect of the intervention. Twelve trials used xylitol gum only as the basis of the intervention; xylitol gum significantly reduced the load of Streptococcus mutans (effect size - 0.46; 95% CI - 0.64 to - 0.28) in comparison to all controls. There was a moderate level of heterogeneity across the included studies. No adverse effects were recorded.

結論:

SFGを咀嚼することで、咀嚼しない対照群と比較して、口腔内のStreptococcus mutansの負荷が減少した。効果にばらつきがあることと、含まれた試験の質が中程度であることを考慮すると、SFGを予防的に使用して口腔内のむし歯菌負荷を低減することを検討する今後の研究が必要であると考えられる。

CONCLUSION: Chewing SFG reduces the load of Streptococcus mutans in the oral cavity in comparison to non-chewing controls. Considering the degree of variability in the effect and the moderate quality of the trials included, there is a need for future research exploring the use SFG as a preventive measure for reducing the cariogenic oral bacterial load.