あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Int Soc Prev Community Dent.2021 Jan-Feb;11(1):58-67. JISPCD-11-58. doi: 10.4103/jispcd.JISPCD_365_20.Epub 2021-01-30.

低糖質でオメガ3脂肪酸、アスコルビン酸、抗酸化物質、食物繊維を豊富に含む食事が慢性歯肉炎患者の臨床転帰に与える影響。無作為化対照試験の結果

Influence of a Low-Carbohydrate and Rich in Omega-3 Fatty Acids, Ascorbic Acid, Antioxidants, and Fiber Diet on Clinical Outcomes in Patients with Chronic Gingivitis: A Randomized Controlled Trial.

  • Savan Sunari Rajaram
  • Swet Nisha
  • Nada Musharraf Ali
  • Pratibha Shashikumar
  • Shaswata Karmakar
  • Vijayendra Pandey
PMID: 33688474 PMCID: PMC7934824. DOI: 10.4103/jispcd.JISPCD_365_20.

抄録

背景:

栄養は、歯周病の病態生理に大きな影響を与える。微量栄養素と大量栄養素の両方が歯周病の健康に影響を与えている。本研究は、炭水化物を少なくし、オメガ3脂肪酸、アスコルビン酸、抗酸化物質、食物繊維を豊富に含んだ食事を4週間摂取することで、歯肉炎患者の臨床結果に与える影響を評価することを目的とした。

Background: Nutrition has a significant impact on the pathophysiology of periodontal disease. Both micro- and macronutrients have an impact on periodontal health. This study aimed at the evaluation of the effects of a diet low in carbohydrate and rich in omega-3 fatty acids, ascorbic acid, antioxidants, and fiber on clinical outcomes in patients with gingival inflammation for four weeks.

材料と方法:

全体で54名の全身健康な被験者が本研究に登録された。臨床試験は、2つのグループで構成されました。A群(試験群)(=27名)は、低炭水化物、オメガ3脂肪酸、アスコルビン酸、抗酸化物質、食物繊維を豊富に含む食事を今後4週間摂取するよう指示され、B群(対照群)(=27名)では、食行動の変更は行わず、これらの被験者には日常の食事を指示した。測定した臨床指標は,両群とも食生活を変えずに1週間経過した時点(ベースライン)での歯垢指数(PI),歯肉出血指数(GI),プロービングデプス(PD),クリニカルアタッチメントレベル(CAL),プロービング時出血(BOP)であり,その後1週間の適応期間を経て,その後4週間は週1回のペースでチェックした。

Materials and Methods: Overall, 54 systemically healthy subjects were enrolled in this study. The clinical trial consisted of two groups: Group A (test group) ( = 27) was instructed to consume a diet comprising low carbohydrates, rich in omega-3 fatty acids, ascorbic acid, antioxidants, and fibers for the next four weeks; in Group B (control group) ( = 27), no alteration in dietary behavior was done, and these subjects were instructed to have their daily routine diet. Clinical parameters measured were plaque index (PI), gingival bleeding index (GI), probing depths (PD), clinical attachment level (CAL), and bleeding on probing (BOP) at one week without any dietary changes (baseline) for both the groups, followed by a one-week adaptation period; then, the parameters were checked on a weekly basis for the next four weeks.

結果:

主要評価項目であるBOPおよび副次評価項目であるGIは、対照群と比較して試験群で有意な変化が見られた(<0.05)。しかし、プラークスコアには有意な変化は見られなかった(>0.05)。食事のコンプライアンスが臨床パラメータ(PI、GI、BOP)に与える影響については、回帰分析を用いて評価した。

Results: Primary clinical outcome BOP and secondary outcome GI showed significant changes in the test group compared with the control group ( < 0.05). However, no significant changes were seen in the plaque scores in the test group ( > 0.05). The degree of diet compliance on the clinical parameters (PI, GI, and BOP) was assessed by using regression analysis.

結論:

食事療法の推奨は、歯肉および歯周病の炎症を管理する上で有益である。歯周病治療における食事の臨床的意義を評価するためには、単剤療法としての栄養介入研究が必要である。

Conclusion: Dietary recommendations can be beneficial in managing gingival and periodontal inflammation. Nutritional interventional studies as monotherapy are required to evaluate the clinical significance of diet in periodontal therapy.

Copyright: © 2021 Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry.