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Clin Nutr.2021 Feb;S0261-5614(21)00092-3. doi: 10.1016/j.clnu.2021.02.018.Epub 2021-02-23.

インプラント支持の補綴物は、完全無歯顎患者および部分無歯顎患者の栄養素のバイオアベイラビリティに影響を与えるか?メタアナリシスを用いたシステマティックレビュー

Do implant-supported prostheses affect bioavailability of nutrients of complete and partially edentulous patients? A systematic review with meta-analysis.

  • Adriana Pinto Bezerra
  • Lorena Tavares Gama
  • Luciano José Pereira
  • Andries van der Bilt
  • Marie-Agnès Peyron
  • Renata Cunha Matheus Rodrigues Garcia
  • Thais Marques Simek Vega Gonçalves
PMID: 33676775 DOI: 10.1016/j.clnu.2021.02.018.

抄録

歯科用インプラント支持型補綴物が、部分無歯顎患者および完全無歯顎患者の栄養状態に与える影響については、いまだに議論が続いている。このレビューは、以下の質問に答えることを目的としている。"このレビューは、「インプラント支持型補綴物を使用した完全無歯顎患者および部分無歯顎患者は、従来のリハビリテーションを使用した患者と比較して、栄養状態および咀嚼機能が良好であるか?また、咀嚼機能の改善と栄養摂取量の因果関係の可能性についても評価した。

BACKGROUND & AIMS: Debate still exists about the impact of dental implant-supported prostheses on nutritional status of partially and complete edentulous patients. This review aims to answer the focused question: "Do complete and partial edentulous patients, using implant-supported prostheses, present better nutritional and masticatory functions when compared to those using conventional rehabilitations?". A possible cause-effect relationship between masticatory improvements and nutritional gain was also evaluated.

方法は以下の通りです。:

文献検索は、6つのデータベース(PubMed/Medline, Embase, LILACS, Scopus, Web of Science, The Cochrane Library - CENTRAL)、灰色文献(Google Scholar, Proquest Dissertations and Thesis, Open Grey databases)、手動検索(最終更新2020年6月)を用い、言語、出版時期、追跡調査の制限は行わなかった。咀嚼と栄養の両方のアウトカムを評価した研究のみを対象とした。PICO質問は、完全無歯顎患者および部分無歯顎患者(母集団)が、インプラント支持の補綴物(介入)を受け、従来の歯科補綴リハビリテーションと比較して、咀嚼機能および栄養パラメータ(アウトカム)を評価するものとした。Cochrane Collaborationのツール(無作為化臨床試験)、Joanna Briggs Instituteの批判的評価チェックリスト(一対の臨床試験)、"Meta-Analysis of Statistics Assessment and Review Instrument" (JBI - MAStARI)の批判的評価ツール(コホート研究)を用いてバイアスのリスクを評価した。すべてのメタアナリシスは、5%の有意水準で行われました。本報告書は、PRISMAガイドラインに従った。レビュー登録 PROSPERO - CRD42019135744)。

METHODS: Literature search included 6 databases (PubMed/Medline, Embase, LILACS, Scopus, Web of Science, and The Cochrane Library - CENTRAL), grey literature (Google Scholar, Proquest Dissertations and Thesis and Open Grey databases) and manual search (last update June 2020), without language, publication time and follow-up restrictions. We included only studies evaluating both masticatory and nutritional outcomes. The PICO question comprised complete and partial edentulous patients (Population), submitted to implant-supported prostheses (Intervention), in comparison to conventional dental prosthetic rehabilitation, evaluating masticatory function and nutrition parameters (outcomes). Risk of bias was assessed by using Cochrane Collaboration's tool (randomized clinical trials), Joanna Briggs Institute critical appraisal checklist (paired clinical trials), and Meta-Analysis of Statistics Assessment and Review Instrument" (JBI - MAStARI) critical appraisal tools (cohort studies). All meta-analyses were conducted at 5% level of significance. This report followed the PRISMA guidelines. (Review registration PROSPERO - CRD42019135744).

結果:

データベースを検索した結果、1199件の論文を発見した。14件の論文が適格基準を満たし、660人の患者(平均年齢=66.8歳)に装着された817個の人工歯が含まれていた。インプラントオーバーデンチャー(IOD)を装着した患者は、従来の総義歯(CD)を装着した患者と比較して、咀嚼機能が向上していた(p<0.05)。しかし,いくつかの栄養素のバイオアベイラビリティーは同じ範囲内であった。ただし,血清葉酸は,IOD患者でリハビリテーション開始6ヵ月後(平均差3.51nmol/L,p=0.01)および12ヵ月後(平均差3.69nmol/L,p=0.003)に低かった。CDとIODのリハビリテーションの効果を経時的に比較すると、12ヵ月後には両グループともに血清アルブミンとビタミンB12の値が低下していたが、依然として基準範囲内であった。インプラントを追加的に保持することで、体重には支障がなかったが、栄養失調のリスクは減少した(Mini Nutritional Assessmentを使用)。インプラント支持の部分補綴物は、従来のものと比較して咀嚼を改善し、炭水化物、タンパク質、カルシウム、食物繊維、鉄分の短期的な1日の摂取量を増加させ、一方でコレステロールの摂取量を減少させた。しかし、フェリチンとコリンエステラーゼがわずかに増加し、葉酸とビタミンAがわずかに減少したことを除いて、ほとんどの栄養素の生物学的利用能に長期的な変化は認められなかった。

RESULTS: We identified 1199 articles while searching databases. Fourteen articles met eligibility criteria, including 817 prostheses installed in 660 patients (mean age = 66.8 years-old). Patients wearing implant overdentures (IOD) presented better masticatory function in comparison to conventional complete denture (CD) wearers (p < 0.05). However, bioavailability of several nutrients remained within the same range, except for serum folate that was lower in IOD patients after 6 (mean difference 3.51 nmol/L; p = 0.01) and 12 months of rehabilitation (mean difference 3.69 nmol/L; p = 0.003). When comparing the effects of CD and IOD rehabilitations along time (for the same patient), serum albumin and vitamin B12 levels also decreased for both groups after 12 months-follow-up, but still within the reference range. The additional retention of the implants did not interfere in body weight, but reduced the risk of malnutrition (using the Mini Nutritional Assessment). Implant-supported partial prostheses also improved mastication in comparison to the conventional ones, increasing short-term daily intake of carbohydrates, protein, calcium, fiber, and iron, whereas decreasing the consumption of cholesterol. However, no long-term changes on bioavailability of most nutrients were observed, expect for a slight increase in ferritin and cholinesterase, and a small reduction in folate and Vitamin A.

結論:

最新のエビデンスによると、インプラント支持の固定式歯科補綴物は、従来の取り外し可能な歯科補綴物と比較して、咀嚼機能が大幅に改善される。しかし,バイオアベイラビリティは,特に完全無歯顎の患者において,ほとんどの栄養素で安定していた。これらの結果は、口腔リハビリテーション(栄養専門家)による集学的アプローチの重要性を示しており、患者の食事の選択肢を増やし、健康上のメリットを促進することができる。

CONCLUSION: Current evidence indicates significant masticatory improvements for dental fixed implant-supported prostheses in comparison to conventional removable prostheses. However, bioavailability remained stable for most of the nutrients, especially for complete edentulous patients. These results indicate the importance of a multidisciplinary approach during oral rehabilitation (nutrient specialist), in order to enhance food choices and promote health benefits to the patients.

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