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Community Dent Oral Epidemiol.2021 Feb;doi: 10.1111/cdoe.12628.Epub 2021-02-16.

食品加工とう蝕との関連。NHANES 2011-2014のデータ

Food processing and its association with dental caries: Data from NHANES 2011-2014.

  • Augusto B Bidinotto
  • Eurídice Martinez-Steele
  • Joana Cunha-Cruz
  • William M Thomson
  • Fernando N Hugo
  • Juliana B Hilgert
PMID: 33594715 DOI: 10.1111/cdoe.12628.

抄録

目的:

米国の成人における 1 日のエネルギー摂取量に対する無加工食品または最小限の加工食品,加工食品または超加工食品の割合がう蝕と関連しているかどうかを評価すること。

OBJECTIVE: To assess whether proportional contribution of unprocessed or minimally processed, processed or ultra-processed foods to daily energy intake is associated with dental caries in US adults.

方法:

この二次横断的分析は、継続的国民健康・栄養調査(NHANES)の2011~2012年および2013~2014年のサイクルで収集されたデータを用いて、口腔内完全検査を受けた20~59歳の成人を対象とした。食事のリコールデータは、NOVAの分類に従って、未加工または最小限の加工食品(グループ1)、加工食品(グループ2)、加工食品(グループ3)、超加工食品(グループ4)の4つのグループに分類された。これらの各群の1日の平均エネルギー摂取量に対する割合を計算し、四分位(第1群、第3群、第4群)または三分位(第2群)に分けた。う蝕の評価には、虫歯、欠損、充填歯(DMFT)指数と、無歯の参加者を除外した後の未治療のう蝕の有病率の2つの別個の尺度を用いた。DMFTのモデル化にはポアソン回帰を用い、未治療う蝕の有病率のモデル化にはロジスティック回帰を用いた。モデルはNOVA群ごとに計算された。すべてのモデルは、年齢、性別、人種/民族、教育レベル、所得、口腔保健サービスへのアクセス、肥満度、喫煙状況、総エネルギー摂取量で制御された。解析はNHANESのサンプリングウェイトを考慮に入れた。

METHODS: This secondary cross-sectional analysis included adults aged 20 to 59 years old with complete oral examinations, using data gathered from cycles 2011-2012 and 2013-2014 of the continuous National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Dietary recall data were categorized according to the NOVA classification into four groups: unprocessed or minimally processed foods (Group 1), processed culinary ingredients (Group 2), processed foods (Group 3) and ultra-processed foods (Group 4). The proportional contribution of each of these groups to mean daily energy intake was calculated and then cut into quartiles (Group 1, Group 3 and Group 4) or tertiles (Group 2). Two separate measures were used to assess dental caries: the decayed, missing, filled teeth (DMFT) index and, after exclusion of edentulous participants, prevalence of untreated caries. Poisson regression was used to model DMFT, while logistic regression was used to model the prevalence of untreated dental caries. Models were calculated for each NOVA group. All models were controlled for age, gender, race/ethnicity, level of education, income, access to oral health services, body mass index, smoking status and total energy intake. Analyses took into account NHANES sampling weights.

結果:

5720人のデータを分析したが、そのうち123人(2.2%)が無歯であった。平均DMFTは9.7(±0.2)、未治療のう蝕の有病率は26.0%であった。1日の平均エネルギー摂取量は2170kcal(±17)であった。1日の総エネルギー摂取量に対する平均寄与度は、G1食品で28.6%(±0.5)、G2食品で4.3%(±0.1)、G3食品で10.1%(±0.2)、G4食品で56.9%(±0.5)であった。G3の摂取量が多いほど第4分位でのDMFTの低下と関連していた(0.89;95%:CI 0.81~0.96)が、G4の摂取量が多いほど第4分位でのDMFTの上昇と関連していた(1.10;95%CI:1.04~1.16)。未治療のう蝕について調整したモデルでは、NOVA群のいずれとも統計学的に有意な関連は認められなかった。

RESULTS: We analysed data from 5720 individuals, of whom 123 (2.2%) were edentulous. Mean DMFT was 9.7 (± 0.2), while the prevalence of untreated dental caries was 26.0%. Mean daily energy intake was 2170 kcal (± 17). Mean contribution to overall daily energy intake was 28.6% (± 0.5) for G1 foods, 4.3% (± 0.1) for G2 foods, 10.1% (± 0.2) for G3 foods and 56.9% (± 0.5) for G4 foods. A higher intake of G3 was associated with lower DMFT at the fourth quartile (0.89; 95%: CI 0.81-0.96), while a higher intake of G4 was associated with a higher DMFT at the fourth quartile (1.10; 95% CI: 1.04-1.16). In the adjusted models for untreated dental caries, no statistically significant associations were found with any of the NOVA groups.

結論:

NOVA群の割合の高い摂取量はう蝕との関連性が弱いだけである。高度に加工された食生活に広くさらされていることが、これらの弱い関連性を説明している可能性がある。

CONCLUSION: Higher proportional intake of NOVA groups is only weakly associated with dental caries. Widespread exposure to a highly ultra-processed diet may explain these weak associations.

© 2021 John Wiley & Sons A/S. Published by John Wiley & Sons Ltd.