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日本語AIでPubMedを検索

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J Texture Stud.2021 06;52(3):278-293.

唾液代替物の使用は口腔乾燥症の人の食物口腔処理を改善しうるか?システマティックレビュー

Could the use of saliva substitutes improve food oral processing in individuals with xerostomia? A systematic review.

PMID: 33587294

抄録

口腔乾燥症は、食物回避や低栄養評価と関連している。このレビューは、「唾液代替物」または「人工唾液」と呼ばれる製品が、食品口腔処理において本当に唾液を代替することができるかどうかを記録することを目的としている。Pubmed と Science Direct で、"saliva substitutes" と "artificial saliva" というキーワードで論文を検索した。さらに、"口腔乾燥"、"食物口腔処理"、"食事"、"咀嚼"、"咀嚼"、"嚥下 "という用語を用いた詳細検索を適用した。解析方法と対象基準は、International prospective register of systematic reviews(PROSPERO、登録番号CRD42019124585)で公開されているプロトコルに記載されていた。検索対象は、1979年から2017年の間に発表された43の論文であった。含まれる研究のうち、17件は観察研究、5件はパイロット研究、21件はクロスオーバー研究であり、そのうち14件は盲検化されたものであった。含まれる論文のStrobeスコアは7.5から20と幅があった。唾液代替物の使用が摂取機能に及ぼす可能性のある影響については、十分に調査されていなかった。生理学的研究に基づく証拠はなかった。唾液代替物の使用が、食物ボーラスの組成やレオロジー特性に影響を与えるのか、口腔粘膜や喉頭粘膜の潤滑に影響を与えるのか、あるいはその両方の現象に影響を与えるのかは不明である。さらに、唾液代替物は食品の口腔内処理を改善するために調合されたものではなく、そのほとんどがフレーバー付きである。新しい唾液代替物や人工唾液を設計し、食品の口腔内処理を改善するために処方する必要がある。

Xersotomia is associated with food avoidance and low nutritional assessment. This review seeks to document whether products called "saliva substitutes" or "artificial saliva" can really replace saliva in food oral processing. Pubmed and Science Direct were searched for articles using the keywords "saliva substitutes" and "artificial saliva." An advanced search was applied using the terms "xerostomia" and/or "food oral processing" and/or "eating" and/or "mastication" and/or "chewing" and/or "swallowing." The analysis methods and the inclusion criteria were documented in a protocol published in the International prospective register of systematic reviews (PROSPERO with the registration number CRD42019124585). The search included 43 articles, published between 1979 and 2017. Among the included studies, 17 were observational studies, 5 were pilot studies, 21 were crossover studies, and 14 of these studies were blinded. The Strobe score for the included articles varied from 7.5 to 20. The possible effects of the use of saliva substitutes on the ingestion function were poorly investigated. No evidence was based on physiological studies. It is unknown whether using a saliva substitute has an effect on the composition and rheological properties of the food bolus, on the lubrication of the oral and laryngeal mucosa or on both phenomena. Moreover, saliva substitutes were not formulated to improve food oral processing and most of them are flavored. New saliva substitutes and artificial saliva should be designed and formulated to improve food oral processing.