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5-アミノレブリン酸がSARS-CoV-2の感染をinvitroで抑制することを明らかにした
5-amino levulinic acid inhibits SARS-CoV-2 infection in vitro.
PMID: 33571909 PMCID: PMC7846235. DOI: 10.1016/j.bbrc.2021.01.091.
抄録
現在、COVID-19が大流行しており、効果的な治療法の開発が急がれています。5-アミノレブリン酸(5-ALA)は天然のアミノ酸で、抗がん剤として、またバイオアベイラビリティーの高さから栄養補助食品として使用されてきました。本研究では、COVID-19の原因物質であるSARS-CoV-2の細胞培養における感染を5-ALA処理が強力に阻害することを示した。この抗ウイルス効果は、ヒトと非ヒトの両方の細胞で検出され、顕著な細胞毒性はありませんでした。したがって、ALAはCOVID-19に対する抗ウイルス剤の候補として、さらに検討する価値があると考えられます。
The current COVID-19 pandemic requires urgent development of effective therapeutics. 5-amino levulinic acid (5-ALA) is a naturally synthesized amino acid and has been used for multiple purposes including as an anticancer therapy and as a dietary supplement due to its high bioavailability. In this study, we demonstrated that 5-ALA treatment potently inhibited infection of SARS-CoV-2, a causative agent of COVID-19, in cell culture. The antiviral effects could be detected in both human and non-human cells, without significant cytotoxicity. Therefore, 5-ALA is worth to be further investigated as an antiviral drug candidate for COVID-19.
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