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Community Dent Oral Epidemiol.2021 Jun;49(3):301-308.

日本人の高齢者コホートにおける食生活と歯根面う蝕

Diet and root surface caries in a cohort of older Japanese.

PMID: 33258113

抄録

目的:

根面う蝕の罹患率は加齢とともに増加する傾向がある。この縦断的研究の目的は、日本人の高齢者において、牛乳およびコーヒー・紅茶中のショ糖(SCT)を含む食事摂取の側面と歯根面う蝕との関係を評価することである。

OBJECTIVES: Root surface caries experience tends to increase with age. The purpose of this longitudinal study was to evaluate the relationship between aspects of dietary intake, including milk and sucrose in coffee or tea (SCT), and root surface caries in older Japanese individuals.

方法:

303人の地域在住高齢者(75歳)を分析対象として登録した。全参加者はベースライン時に歯科検診を受け、その後2003年から2008年まで年1回(つまり5年間で6回)歯科検診を受けた。以前は健全であった根面または露出のなかった根面にう蝕が検出された場合、疾患イベントが発生したとみなされた。観察期間中、各年の疾患イベントをカウントした。2003年および2008年に、簡単な自記式食事歴質問票(BDHQ)を用いて前月の食習慣を評価した。ポアソン回帰分析により、根面う蝕と牛乳およびSCTの摂取量に関する粗および調整増加率比(IRR)を求めた。

METHODS: 303 community-dwelling older individuals (age 75 years) were enrolled for analysis. All participants underwent a dental examination at baseline and then annually from 2003 to 2008 (ie six times over a 5-year period). A disease event was considered to have occurred when root surface caries was detected on a previously sound or nonexposed root surface. Over the observation period, disease events in each year were counted. Dietary habits during the preceding month were evaluated using a brief self-administered diet history questionnaire (BDHQ) in 2003 and 2008. Poisson regression analysis performed crude and adjusted increment-rate ratios (IRRs) for root surface caries and the intake of milk and SCT.

結果:

SCT摂取量が最も多い三分位群における歯根面う蝕の増加の調整増加率比(IRR)は、参照群と比較して1.72(95%CI:1.40-2.14)であった。また、牛乳摂取量については、最高三分位の調整IRRは参照群と比較して0.63(95%CI:0.51-0.78)であった。

RESULTS: The adjusted increment-rate ratio (IRR) of the increment of root surface caries for participants in the highest SCT tertile was 1.72 (95%CI: 1.40-2.14) compared with the referent group. In addition, for the amount of milk intake, the adjusted IRR in the highest tertile was 0.63 (95% CI: 0.51-0.78) compared with the referent group.

結論:

SCTの多さと牛乳摂取量の少なさは、日本の地域在住高齢者における歯根面う蝕の増加と関連していた。これらの知見は、根面う蝕を予防するために、日本の地域在住高齢者は毎日十分な量の牛乳を摂取し、SCTの摂取を制限すべきであることを示唆する。

CONCLUSIONS: Much SCT and low milk intake were associated with the increment of root surface caries in community-dwelling older people in Japan. These findings suggest that to help prevent root surface caries, community-dwelling older people in Japan should consume adequate amounts of milk daily and limit their intake of SCT.