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日本語AIでPubMedを検索

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Physiol. Behav..2020 Jul;:113085. S0031-9384(20)30399-1. doi: 10.1016/j.physbeh.2020.113085.Epub 2020-07-17.

食物へのトップダウン的注意誘導の神経相関:fMRIによる研究

Neural correlates of top-down guidance of attention to food: an fMRI study.

  • Maartje S Spetter
  • Suzanne Higgs
  • Dirk Dolmans
  • Jason M Thomas
  • Renate L E P Reniers
  • Pia Rotshtein
  • Femke Rutters
PMID: 32687922 DOI: 10.1016/j.physbeh.2020.113085.

抄録

我々は、若い女性における食物刺激と非食物刺激のワーキングメモリによる注意の選択の神経相関を調査した。参加者は20.6歳(±0.5歳)の女性32名で、ワーキングメモリに保持する手がかり(食品または非食品)を提示された。その後、ターゲットと気晴らしの刺激がそれぞれ食品または非食品アイテムの絵に挟まれた2項目のディスプレイの中でターゲットを探さなければならなかった。行動データは、注意が特に効率的に食べ物について考えるときに食べ物の刺激に引き寄せられていることを示した。fMRIを用いて、ワーキングメモリで非食品対食品の刺激を保持することは、後頭回、房状回、下前頭前野、上前頭前野の活動の増加と関連していることを発見した。後帯状皮質では、記憶に保持されているときに検索配列に再出現した食物の項目は、再出現しなかった場合に比べて反応が低下した。非食品刺激では逆の効果が見られた。再出現効果の程度は、行動的に測定された食物の注意力の捕捉と相関していた。結論として、これらの結果は、食べ物を思い浮かべることで食べ物の刺激に関連する感覚入力に対する神経細胞の反応が促進され、食べ物に関連する情報を思い浮かべることで記憶への負担が軽減されるため、食べ物を思い浮かべることで注意が偏る可能性があることを示唆している。

We investigated the neural correlates of working memory guided attentional selection of food versus non-food stimuli in young women. Participants were thirty-two women, aged 20.6y (± 0.5) who were presented with a cue (food or non-food item) to hold in working memory. Subsequently, they had to search for a target in a 2-item display where target and distractor stimuli were each flanked by a picture of a food or a non-food item. The behavioural data showed that attention is particularly efficiently drawn to food stimuli when thinking about food. Using fMRI, we found that holding a non-food versus food stimulus in working memory was associated with increased activity in occipital gyrus, fusiform, inferior and superior frontal gyrus. In the posterior cingulum, retrosplenial cortex, a food item that re-appeared in the search array when it was held in memory led to a reduced response, compared to when it did not re-appear. The reverse effect was found for non-food stimuli. The extent of the reappearance effect correlated with the attentional capture of food as measured behaviourally. In conclusion, these results suggest that holding food in mind may bias attention because thinking of food facilitated neuronal responses to sensory input related to food stimuli and because holding food-related information in mind is less taxing on memory.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.