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Nutr Hosp.2020 Jul;doi: 10.20960/nh.03004.Epub 2020-07-20.

総合病院の集中治療室に入院した重症患者の非経口栄養使用に伴う臨床状態と合併症

Clinical conditions and complications associated with parenteral nutrition use in critically ill patients admitted to an intensive care unit of a general hospital.

  • Renata Ferreira Silva
  • Maria Rita Carvalho Garbi Novaes
  • Dirce Bellezi Guilhem
PMID: 32686437 DOI: 10.20960/nh.03004.

抄録

研究の目的:

本研究の目的は、集中治療室で非経口栄養を受けた患者の臨床状態、既往の合併症、薬剤処方プロファイルを評価することであった。

OBJECTIVE: the aim of this study was to evaluate the clinical conditions, the existing complications, and the drug prescription profile of patients who received parenteral nutrition in the intensive care unit.

材料および方法:

本研究は、公立総合病院のICUに入院した患者を対象に、レトロスペクティブな分析的コホート研究を実施した。データ収集のために、入院治療期間中の全期間の電子カルテを分析した。

MATERIAL AND METHODS: this retrospective, analytical cohort study was carried out among individuals admitted to a public general hospital ICU. For data collection, the electronic medical records for the entire period of inpatient treatment were analyzed.

結果:

48 時間以上非経口栄養を受けていた 213 名が本研究に含まれています。参加者のほとんどは男性で平均年齢は60歳未満であり、75%の患者で死亡し、腹部手術が非経口栄養の主な適応であった。高血糖症が最も一般的な合併症であった。Mann-Whitney検定では、死亡した患者はより多くの薬を使用していることが示された。薬物使用の増加はPNの使用と相関し、入院期間と死亡率の増加につながった(p値<0.001)。標準的な非経口栄養剤を使用している患者では、オーダーメイドの非経口栄養剤を使用し始めた時期(71.7%)に比べて死亡率が高かった(76.9%)。しかし、栄養の種類と死亡の転帰との関連についての統計的証拠はなかった(p値=0.395)。

RESULTS: in total, 213 individuals who had received parenteral nutrition for a period greater than 48 hours were included in the study. Most participants were male and mean age was < 60 years; death occurred in 75 % of patients, and abdominal surgery was the main indication for parenteral nutrition. Hyperglycemia was the most common complication. The Mann-Whitney test showed that the individuals who died were using a higher number of medications. The increased use of medications correlated with use of PN and led to an increase in hospital length of stay and death rate (p-value < 0.001). There was a higher proportion of deaths among patients using standard parenteral nutrition solutions (76.9 %) as compared to the period when patients started receiving custom-made parenteral nutrition solutions (71.7 %). However, there was no statistical evidence of the association between type of nutrition and the outcome of death (p-value = 0.395).

結論:

オーダーメイドの非経口栄養は、使用する薬剤の数が減るなど、患者にとって有益な結果をもたらす可能性がある。栄養の種類と死亡の転帰との関係は、統計的に有意であることは証明されなかった。

CONCLUSIONS: custom-made parenteral nutrition may result in benefits for the patients, such as a decrease in the number of medications used. The relationship between type of nutrition and the outcome of death did not prove to be statistically significant.