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J. Sci. Food Agric..2020 Jul;doi: 10.1002/jsfa.10673.Epub 2020-07-19.

他の市販のシロップ甘味料と比較したスイートソルガムきびシロップのフェノール含有量、抗酸化力、関連する色

Phenolic contents, antioxidant potential and associated colour in sweet sorghum syrups compared to other commercial syrup sweeteners.

  • Gillian Eggleston
  • Stephen Boue
  • Karen Bett-Garber
  • Chardcie Verret
  • Alexa Triplett
  • Peter Bechtel
PMID: 32683700 DOI: 10.1002/jsfa.10673.

抄録

背景:

他の一般的な食品グレードのシロップと比較して、スイートソルガムきびシロップの生理活性含量を知ることで、食品源としての利用が拡大するであろう。高フルクトースコーンシロップ(HFCS)、トウモロコシ、ハチミツ、メープル、アガベ、米、グレインソルガムシロップの色と、高フルクトースコーンシロップ(HFCS)、トウモロコシ、ハチミツ、メープル、アガベ、米、グレインソルガムシロップの色を10種類の市販のスイートソルガムシロップと比較した。

BACKGROUND: Knowledge of the bioactive content of sweet sorghum syrups compared to other common food-grade syrups, will expand their utilisation as a food source. Total phenolic content (TPC), phenolics evaluated by high pressure liquid chromatography (HPLC), antioxidant 2,2-diphenyl-1-picryl hydrazyl (DPPH) radical scavenging activities, and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) as well as colour of high fructose corn syrup (HFCS), corn, honey, maple, agave, rice and grain sorghum syrups were compared to ten commercial sweet sorghum syrups.

結果:

スイートソルガムシロップは、他のシロップ(596±497mg/L)と比較して TPC(6471±1823mg/L)が有意に高かった(P≦0.05)。HFCS、トウモロコシ、ホワイトグレインソルガム及び米のシロップは、それぞれDPPHラジカル消去活性及びORAC値が無視できる程度及び低い値を示した。また、スイートソルガムきびシロップのDPPH活性、ORACおよび色の値は、他のシロップに比べて顕著に高く(P≦0.05)、関連性が高かった。スイートソルガムシロップに含まれる主要なフェノール成分はフェノール酸であった。エラグ酸は335-1177μg/g、プロトカテキン酸は53-485μg/gの濃度であった。シナピン酸は数種のソルガムシロップから検出され,濃度は21-3654μg/gであった。

RESULTS: Sweet sorghum syrups contained markedly higher (P ≤ 0.05) TPC (6471 ± 1823 mg/L) compared to the other syrups (596 ± 497 mg/L). HFCS, corn, white grain sorghum and rice syrups had negligible and low DPPH radical scavenging activities and ORAC values, respectively. DPPH activities, ORAC, and colour values of the sweet sorghum syrups were also markedly (P ≤ 0.05) higher than other syrups and highly related. The predominant phenolic components identified in sweet sorghum syrups were phenolic acids. Ellagic acid and protocatechuic acid were found in sorghum syrups ranging in concentration from 335-1177 μg/g and 53-485 μg/g, respectively. Sinapic acid was detected in several sorghum syrups, ranging in concentrations between 21-3654 μg/g.

結論:

HFCS、トウモロコシ、ホワイトグレインソルガムきび、米のシロップは、それぞれDPPH活性が無視できるほど低く、ORAC値も低い低活性を示した。スイートソルガムきびシロップのTPC、DPPH、ORAC、色の値は互いに関連しており、他のシロップと比較して有意に高かった(P≤0.05)。フェノール酸はソルガムきびシロップの中で確認された優勢なフェノール化合物であり、健康上の利益の可能性を表しています。この記事は著作権で保護されています。本論文は著作権で保護されている。

CONCLUSION: HFCS, corn, white grain sorghum and rice syrups demonstrated low bioactivity with negligible and low DPPH activities and ORAC values, respectively. The TPC, DPPH, ORAC and colour values of the sweet sorghum syrups were related to each other and markedly (P ≤ 0.05) higher than for other syrups. Phenolic acids were the predominant phenolic compounds identified in sorghum syrups and represent potential for health benefits. This article is protected by copyright. All rights reserved.

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