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Nutrients.2020 Jul;12(7). E2094. doi: 10.3390/nu12072094.Epub 2020-07-15.

トレイルマラソン中の120 vs. 60および90 g/hの炭水化物摂取が神経筋機能および高強度走力回復に及ぼす影響

Effects of 120 vs. 60 and 90 g/h Carbohydrate Intake during a Trail Marathon on Neuromuscular Function and High Intensity Run Capacity Recovery.

  • Aritz Urdampilleta
  • Soledad Arribalzaga
  • Aitor Viribay
  • Arkaitz Castañeda-Babarro
  • Jesús Seco-Calvo
  • Juan Mielgo-Ayuso
PMID: 32679728 DOI: 10.3390/nu12072094.

抄録

背景:

2.5時間以上持続するウルトラトレイル活動における現在の炭水化物(CHO)摂取推奨量は90g/hである。しかし、マウンテンマラソン中に120g/hを摂取することが、運動後の筋肉損傷の観点から有益であることが最近実証されている。そこで、本研究の目的は、マウンテンマラソン中にCHOを120g/h摂取した場合、推奨摂取量(90g/h)および超持久系アスリートの通常摂取量(60g/h)と比較して、内部運動負荷、運動後の神経筋機能および高強度走力の回復に及ぼす影響を分析し、比較することであった。

BACKGROUND: Current carbohydrate (CHO) intake recommendations for ultra-trail activities lasting more than 2.5 h is 90 g/h. However, the benefits of ingesting 120 g/h during a mountain marathon in terms of post-exercise muscle damage have been recently demonstrated. Therefore, the aim of this study was to analyze and compare the effects of 120 g/h CHO intake with the recommendations (90 g/h) and the usual intake for ultra-endurance athletes (60 g/h) during a mountain marathon on internal exercise load, and post-exercise neuromuscular function and recovery of high intensity run capacity.

方法:

エリートトレイルランナー26名を無作為に3つのグループに分けた。4,000mの累積スロープマウンテンマラソンにおけるCHO摂取量に応じて、LOW(60g/h)、MED(90g/h)、HIGH(120g/h)の3つのグループに無作為に割り付けた。ランナーは、ベースライン時(T1)と完走後24時間後(T2)に、アバラコフジャンプテスト、最大ハーフスクワットテスト、有酸素運動能力テストを用いて測定した。

METHODS: Twenty-six elite trail-runners were randomly distributed into three groups: LOW (60 g/h), MED (90 g/h) and HIGH (120 g/h), according to CHO intake during a 4000-m cumulative slope mountain marathon. Runners were measured using the Abalakov Jump test, a maximum a half-squat test and an aerobic power-capacity test at baseline (T1) and 24 h after completing the race (T2).

結果:

T1とT2のアバラコフジャンプ時間(ABK)、アバラコフジャンプ高さ(ABK)、ハーフスクワットテスト1反復最大値(HST)の変化は、Wilcoxon符号付き順位検定ではLOWとMEDのみ(<0.05)で有意差を示したが、HIGH群(>0.05)では有意差は認められなかった。また、Mann Whitney検定では、低血圧群と中等血圧群では高血圧群の方が内部負荷が有意に低かった(=0.017)。また、HIGH群では、LOWおよびMED群に比べて、有酸素運動能力試験におけるABK(=0.038)、ABK(=0.038)、HST(=0.041)、疲労度(=0.018)および乳酸値(=0.012)の変化が有意に低かった。

RESULTS: Changes in Abalakov jump time (ABK), Abalakov jump height (ABK), half-squat test 1 repetition maximum (HST) between T1 and T2 showed significant differences by Wilcoxon signed rank test only in LOW and MED ( < 0.05), but not in the HIGH group ( > 0.05). Internal load was significantly lower in the HIGH group ( = 0.017) regarding LOW and MED by Mann Whitney test. A significantly lower change during the study in ABK ( = 0.038), ABK ( = 0.038) HST ( = 0.041) and in terms of fatigue ( = 0.018) and lactate ( = 0.012) within the aerobic power-capacity test was presented in HIGH relative to LOW and MED.

結論:

マウンテンマラソン中に120g/hのCHOを摂取すると、90g/hや60g/hと比較して、神経筋疲労が制限され、生理的に困難なイベントの24時間後の高強度走力の回復が改善される可能性があります。

CONCLUSIONS: 120 g/h CHO intake during a mountain marathon might limit neuromuscular fatigue and improve recovery of high intensity run capacity 24 h after a physiologically challenging event when compared to 90 g/h and 60 g/h.