あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Prev Nutr Food Sci.2020 Jun;25(2):153-157. PNFS-25-153. doi: 10.3746/pnf.2020.25.2.153.

種子を発酵させて得られた調味料「イルー」は、ウィスターラットの血清コレステロール値を大幅に低下させた

Local Condiment, Iru, Obtained from the Fermentation of Seed Substantially Reduced the Serum Cholesterol Level of Wister Rats.

  • Ayowole Victor Atere
  • Ayodeji Adedeji
  • Afolabi Clement Akinmoladun
  • Victor Olusegun Oyetayo
  • Felix Akinsola Akinyosoye
PMID: 32676466 PMCID: PMC7333003. DOI: 10.3746/pnf.2020.25.2.153.

抄録

高コレステロール血症は冠動脈性心疾患の危険因子の一つである。そこで本研究では、高コレステロール血症ラットのコレステロール値に及ぼす「いる」の影響を調べることを目的とした。本研究では、高コレステロール血症ラットのコレステロール値に及ぼす影響を調べるため、高コレステロール血症ラットのコレステロール値に及ぼす影響を調べることを目的とした。高コレステロール血症ラットには、28日間、「いる」を添加した飼料を給与し、給与前後の総コレステロール、トリグリセリド(TG)、高密度リポタンパク質(HDL)、低密度リポタンパク質(LDL)を測定した。高コレステロール血症ラット(100.80 mg/dL)のコレステロール値は、イルを投与すると56.99〜80.21 mg/dLに減少したが、イルを投与しなかったラットのコレステロール値は119 mg/dLであった。また、血清TG(78.77〜32.57mg/dL)とLDL(28.43〜6.63mg/dL)は対照群(63.36mg/dL)と比較して有意な減少(<0.05)が認められた。また、HDLは未処理群(28.93 mg/dL)が最も低いのに対し、IRUを発酵させた飼料を給与したラットでは高く、有意差(<0.05)が認められた(44.01 mg/dL)。以上の結果から、種子を発酵させて得られたイルーを食事に加えることで、血中コレステロール値が有意に低下する可能性が示唆された。

Hypercholesterolaemia is one of the risk factors in coronary heart disease. Hence, this research was designed to investigate the effect of iru on cholesterol levels in hypercholesterolaemic rats. The fermented condiment iru was produced naturally and with starter cultures of , , and sp.. The hypercholesterolaemic rats were fed a diet supplemented with iru for 28 days, and total cholesterol, triglyceride (TG), high density lipoproteins (HDL), and low density lipoproteins (LDL) were determined before and after feeding. Cholesterol levels in hypercholesterolaemic rats (100.80 mg/dL) were reduced to 56.99∼80.21 mg/dL after feeding with iru supplementation while rats not placed on the iru diet had cholesterol levels of 119 mg/dL. There were also significant reductions (<0.05) in serum TG (78.77∼32.57 mg/dL) and LDL (28.43∼6.63 mg/dL) levels in rats fed the iru diet compared with the control (63.36 mg/dL). Higher and significantly different (<0.05) HDL was found in rats fed with iru fermented with (44.01 mg/dL) while the least was found in the untreated group (28.93 mg/dL). The results from this study suggest that supplementing the diet with iru obtained by the fermentation of seeds may significantly reduce cholesterol level in the blood stream.

Copyright © 2020 by The Korean Society of Food Science and Nutrition. All rights Reserved.