あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Int J Environ Res Public Health.2020 Jul;17(14). E5083. doi: 10.3390/ijerph17145083.Epub 2020-07-14.

食事の多様性スコア:腎移植レシピエントにおける肥満予防と栄養の適切性への示唆

Dietary Diversity Score: Implications for Obesity Prevention and Nutrient Adequacy in Renal Transplant Recipients.

  • I-Hsin Lin
  • Tuyen Van Duong
  • Shih-Wei Nien
  • I-Hsin Tseng
  • Hsu-Han Wang
  • Yang-Jen Chiang
  • Chia-Yen Chen
  • Te-Chih Wong
PMID: 32674484 DOI: 10.3390/ijerph17145083.

抄録

肥満は腎移植患者(RTR)の医療成績と手術成績の両方に影響を及ぼす。健康的な食事の重要な構成要素である食事の多様性は、肥満患者のモニタリングに有用な栄養学的戦略である可能性がある。この横断的研究では、対象となる85人のRTRのデータを分析した。人口統計学的データ、定期的な検査データ、および3日間の食事データが収集された。参加者は、体格指数(BMI)(アジア系成人の場合、カットオフポイントは27kg/m)に基づいて、非肥満グループと肥満グループにグループ分けされた。食事の多様性スコア(DDS)は、フードガイドで強調されている6つの食品群のスコアを推定して計算した。参加者の平均年齢は49.7±12.6歳、BMIは24.0±3.8kg/mであった。研究集団の中では、20.0%(n = 17)が肥満であった。DDSは、肥満の参加者では、肥満でない参加者に比べて有意に低かった(1.53±0.87 vs. 2.13±0.98; = 0.029)。さらに、DDSは食事の栄養の適切性と相関していた。多変量解析では、DDSが単位増加するごとに肥満のオッズが減少することが示された(オッズ比、0.278;95%信頼区間、0.101-0.766;=0.013)。我々は、食事の多様性が高い患者は肥満の有病率が低いと結論づけた。

Obesity affects both medical and surgical outcomes in renal transplant recipients (RTRs). Dietary diversity, an important component of a healthy diet, might be a useful nutritional strategy for monitoring patients with obesity. In this cross-sectional study, the data of 85 eligible RTRs were analyzed. Demographic data, routine laboratory data, and 3-day dietary data were collected. Participants were grouped into nonobesity and obesity groups based on body mass index (BMI) (for Asian adults, the cutoff point is 27 kg/m). Dietary diversity score (DDS) was computed by estimating scores for the six food groups emphasized in the Food Guide. The mean age and BMI of participants were 49.7 ± 12.6 years and 24.0 ± 3.8 kg/m, respectively. In the study population, 20.0% (n = 17) were obese. DDS was significantly lower in obese participants than in those who were not obese (1.53 ± 0.87 vs. 2.13 ± 0.98; = 0.029). In addition, DDS was correlated with nutrition adequacy of the diet. Multivariate analysis showed that the odds of obesity decreased with each unit increase in DDS (odds ratio, 0.278; 95% confidence interval, 0.101-0.766; = 0.013). We conclude that patients with higher dietary diversity have a lower prevalence of obesity.