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Asia Pac J Clin Nutr.2020;29(2):355-362. doi: 10.6133/apjcn.202007_29(2).0018.

インドの小学生における乳製品タンパク質と微量栄養素のサプリメントによる身長増加の年齢差

Age-related differences in height gain with dairy protein and micronutrient supplements in Indian primary school children.

  • Tinku Thomas
  • Meenu Singh
  • Sumathi Swaminathan
  • Anura V Kurpad
PMID: 32674243 DOI: 10.6133/apjcn.202007_29(2).0018.

抄録

背景と目的:

発育阻害の予防・回復を目的とした栄養介入の有効性は、幼児期に限定されていると考えられている。そのような介入が幼児期後期にも同様に有効であるかどうかは明らかではない。本研究では、インドの小学生の線状成長に対する食品ベースの高品質タンパク質と微量栄養素の介入の効果を評価した。

BACKGROUND AND OBJECTIVES: The efficacy of nutrient interventions to prevent/reverse stunting is considered to be restricted to early life. Whether such interventions are equally effective in later childhood is not clear. The present study evaluated the effect of a food-based high-quality protein and micronutrient intervention on the linear growth of Indian primary school children.

方法と研究デザイン:

1年間の牛乳タンパク質および微量栄養素強化食品の介入(タンパク質エネルギー比12.8%)が、社会経済的に貧しい背景を持つ6~10歳の子ども550人の身長に及ぼす影響について、二次分析を行った。重線形回帰を用いて、各年齢のグループ間で身長と体重の増加を比較した。また、これらのグループ間での発育阻害と低体重の有病率も比較した。

METHODS AND STUDY DESIGN: A secondary analysis of a one-year milkprotein and micronutrient fortified food product intervention (protein-energy ratio: 12.8%) on the height of 550 children aged 6-10 years, of poor-socioeconomic background, was carried out. Height and weight increments were compared between groups of each year of age using multiple linear regression. Comparisons in prevalence of stunting and underweight between these groups was also made.

結果:

1年後の全体的な平均身長増加は6.10±1.07cmで、最も高かったのは6歳児(6.38±0.84cm)であった。6歳児、7歳児、8歳児の平均身長増加率は、予想されていた中央値よりも有意に高かった(いずれもp<0.05)。身長-食餌量スコアは全年齢群で増加し(0.14±0.18)、6歳児では他の年齢群と比較して有意に高かった。6歳児の発育阻害は、高年齢群と比較して12%減少した。身長増加と性別の間には有意な関連は認められなかった。6歳児のBMIの年齢別スコアの増加は、年長児と比較して有意に低かった。

RESULTS: The overall mean height increment at the end of 1-year was 6.10±1.07 cm, the highest being for 6-year olds (6.38±0.84 cm). The mean height increments in 6, 7 and 8-year-olds were significantly higher (all p<0.05) than the expected median growth. Height-forage score increased across all age-groups (by 0.14±0.18) and was significantly higher in 6-year olds compared to the rest. Stunting reduced by 12% in 6- year olds in comparison to the older age-groups. No significant association was observed between height gain and gender. The increased BMI-for-age scores were significantly lower for the 6-year olds compared to older children.

結論:

高品質のタンパク質(牛乳など)と微量栄養素を含む栄養強化食品は、低年齢の子どもに最も効果が見られるものの、小学校でも子どもの身長に影響を与え続ける可能性がある。

CONCLUSIONS: Food supplements containing high-quality protein (like milk) along with micronutrients, can continue to influence height of children even in primary school, although the most effect is seen in younger children.