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Sleep Sci.2020 Jan-Mar;13(1):32-36. doi: 10.5935/1984-0063.20190127.

年齢を通じた味覚過敏症と睡眠の質との関係

Taste sensitivity throughout age and the relationship with the sleep quality.

  • Maria Eduarda Martelli
  • Natália Jacob
  • Milca Abda Morais
  • Diogo T da-Cunha
  • Ligiana P Corona
  • Caroline Dário Capitani
  • Andrea Maculano Esteves
PMID: 32670490 PMCID: PMC7347370. DOI: 10.5935/1984-0063.20190127.

抄録

目的:

本研究の目的は、年齢を通じて味覚感受性と睡眠パターンを評価することであった。

Objective: The aim of the present study was to evaluate taste sensitivity and sleep pattern throughout age.

方法:

歳の男性成人35名(25.05±0.71歳)と24歳の高齢者24名(68.92±6.43歳)を選び、睡眠評価(Pittsburgh Sleep Quality IndexとEpworth Sleepiness Scale)と味覚感度を測定した。味覚感受性は、3つの希釈液を用いて評価し、4つの基本的な味(塩味、甘味、苦味および酸味)について異なる濃度を提示した。これらのサンプルは3桁の数字で符号化され、50mLのプラスチックカップに入れて参加者にランダムに提示された。

Methods: Thirty-five male adults aged (25.05±0.71 years), and twenty- four older adults (68.92 ± 6.43 years) were selected and submitted to sleep evaluation (Pittsburgh Sleep Quality Index and Epworth Sleepiness Scale), as well as taste sensitivity. Taste sensitivity was evaluated using three dilutions and the different concentrations were presented for the four basic flavors (salty, sweet, bitter and sour). These samples were encoded with three digits and randomly presented to the participants in 50 mL plastic cups.

結果:

両群とも、睡眠の質は低かった(PSQI>5)。高齢者は甘味と塩味の識別に否定的な効果を示し、この集団では睡眠時間が甘味知覚と関連していた。

Results: In both groups, sleep quality was poor (PSQI >5). Older adults presented a negative effect to identify sweet and salty taste and, in this population, sleep time was associated with sweet taste perception.

考察:

総睡眠時間が甘味の有意な予測因子であることが観察されただけでなく、加齢による味覚の変化を示唆しているのではないかと考えられます。睡眠が味覚感度に重要な役割を果たしている可能性がありますが、そのメカニズムはまだ解明されていません。このように、本研究の成果は、このような睡眠の質と味覚感受性との関係をより深く理解しようとする新たな研究の出現に貢献する可能性がある。

Discussion: We may suggest that aging may cause changes in taste sensitivity, as well as total sleep time was observed to be a significant predictor of sweet taste. Sleep may play an important role in taste sensitivity, although the mechanisms are still unknown. Thus, the results of this research may contribute to the emergence of new studies that seek to better understand this relationship of sleep quality as taste sensitivity.